Министър Лукарски връчи пет сертификата за клас „А“ инвестиция


За първите десет месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в страната възлизат на 1.37 млрд. евро, това са стойности, които надхвърлят общия размер на чуждестранните инвестиции за цялата 2014 г. Това заяви министър Лукарски, който на официална церемония връчи пет сертификата за клас „А“ инвестиция, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. На събитието присъстваха и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и председателят на Съвета на Директорите на „Национална компания индустриални зони“ Николай Ценков.

Два от издадените сертификати са за изграждане на център за високотехнологично лъчелечение на “Асарел Панагюрище Здраве“ ООД и за център за високотехнологични услуги на „Ай Би Ем България“ ЕООД. Сертификат за инвестиция клас „А“ получиха още „Мелексис България” ЕООД за инвестиционен проект за увеличаване на производствения капацитет и „Куинтайлс България“ ЕООД за клинични операции от тип Аутсорсинг на бизнес процеси, както и „РАЙСВОЛФ БЪЛГАРИЯ” АД – за изграждане на собствена административна сграда, архивохранилище и център за унищожаване на носители на данни.

„Осъществяването на настоящите проекти потвърждава наблюдаваната през последните години тенденция за утвърждаване на България сред водещите страни в международните класации за привлекателност като аутсорсинг дестинация.“, каза Лукарски при връчването на сертификатите и допълни „С проектите през тази година се очаква разкриването на 1265 нови работни места. Седем от проектите са във високотехнологични производства и услуги, два са в общини с висока безработица“.