Конференция "Социалното предприемачество - пълен напред"


Национална конференция на тема "Социалното предприемачество - пълен напред", организира Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) в партньорство с Български център по нестопанско право. По време на събитието, бяха обсъдени проблемите на социалното предприемачество в България – политики, финансиране, изграждане на капацитет. Какво е социално предприятие в България и как да го отличим от социална дейност, етичен и отговорен бизнес или друга икономическа дейност. Каква да бъде регулацията, която да стане здрава основа за насърчителни мерки? Дискусиите бяха оживени и се чуха много полезни мнения.

Ето някои от конкретните предложения:

  • "Да" за регламентиран статут на социалното предприятие
  • "Не" за нова правна форма
  • Провеждане на секторни реформи и либерализация на пазара в типични за социалното предприемачество области - здравеопазване, социални услуги и образование
  • Изключване на социалните предприятия от режима на държавна помощ
  • Мерки за развитие на капацитет за социално предприемачество, като се започне от насърчаване на предприемаческо мислене у децата и младежите
Конференция Социалното предприемачество - пълен напред

Мерки за подкрепа на социалното предприяти, както в начална фаза, така и в следящите етапи на растеж. Създаване на Фонд за социални предприятия, Улесняване на достъпа и условията за ползване на държавна и общинска собственост. Популяризиране ползването на продукти от социални предприятия. Можете да обсъждате предложените мерки на http://glasatni.bg, а Българският Център за Нестопанско Право поема ангажимент да ги представи пред институциите, към които се отнасят.

Конференцията се организира в рамките на проект „Укрепване на Форум „Социални предприятия в България", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.