България бе домакин на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM- LEMC)


Конференцията завърши с приемане на стратегически документ от глобално значение. Представители на 44 държави от Европа и Азия обсъдиха в София младежката заетост, устойчивото социално развитие, достойния труд и социалната закрила. След прилючването на Конференцията, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви пред медиите, че Форумът беше успешен и че декларацията, която делегатите приеха, представлява важен стратегически документ, който ще бъде основа на бъдещи целенасочени дискусии между страните от Европа и Азия, насочени към подобряване на условията на труда и социалната закрила за работещите на двата континента.

Отново на преден план беше поставена и темата за младежката безработица. Обсъдени бяха възможностите за насърчаване на заетостта сред младежите и увеличаване на възможностите, които държавите предоставят на своите млади хора, така че да ги задържат да се развиват, да работят и да се реализират в тях. Висока оценка за конференцията даде и еврокомисарят по заетостта Мариане Тисен, която определи като „значими“ постигнатите по време на събитието резултати, синтезирани в т.нар. „Софийска декларация“. „Най-важното в този форум беше възможността за презаявяване на партньорствата между отделните държави от Европа и Азия, с което се изрази готовност за въвеждане на общи стандарти в условията на труд и социална защита“, каза тя и подчерта, че за изпълнение на заложените цели в приетата „Софийска декларация“ са нужни усилията не само на публичните власти, но и на социалните партньори.

Министър Калфин допълни, че на състоялата се работна среща между синдикални и работодателски организации от страните-участници в Евро-Азиатския диалог, за пръв път те са постигнали общо споразумение, „Вероятно най-важното послание от дискусията между социалните партньори беше, че за в бъдеще те ще имат значително участие в политиките и мерките за подобряване условията на труд и повишаване на социалната закрила“, обобщи министърът. Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог е най-голямото международно събитие на високо равнище, проведено в България през 2015 г., и постигнатите резултати са основа за още по-задълбочено партньорство между държавите от двата континента в сферата на заетостта, подчерта още вицепремиерът.

Повече информация за събитието и снимки, можете да намерите тук: www.asemsofia.eu