ЧЕЗ И АИКБ с обща позиция срещу кражбите на съоръжения и електроенергия

ЧЕЗ И АИКБ с обща позиция срещу кражбите на съоръжения и електроенергия

0 коментара

Борбата с кражбите на електроенергия и съоръжения, възможностите за увеличаване на инвестициите в електроразпределителната мрежа, както и пътищата за решаване на проблемите в енергетиката обсъдиха на работна среща регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев и заместник-председателя на Асоциацията Румен Радев.

Новият регионален мениджър на ЧЕЗ Карел Крал и председателят на АИКБ Васил Велев призоваха за справедливост и прозрачност при решаване на проблемите в енергетиката. Участниците в срещата изразиха позиция против кроссубсидирането на цената на електроенергията между бизнеса и домакинствата и призоваха за по-строги законодателни мерки, които да ограничат кражбите.

„Кражбите на електроенергия и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват цялото общество. Те отклоняват от инвестиционния ресурс на компанията и не ни позволяват да развиваме мрежата с темповете, които бихме искали, за да отговорим на нуждите на домакинствата и бизнеса“, каза Карел Крал.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ и председателят на АИКБ призоваха за законност и прозрачност в търсенето на решения за проблемите в енергетиката. „Като представители на бизнеса ние имаме еднакви интереси, а именно да бъдат създадени условия за инвестиции и развитие“, каза Васил Велев.

За първите девет месеца на 2015 г. кражбите на съоръжения, собственост на ЧЕЗ, са нанесли щети за над 2,5 млн. лева. Компанията е установила и 4 615 кражби на ток, в резултат на които е дотаксувана електроенергия в размер на едва 24 млн. киловатчаса, макар че кражбите може да са продължавали с години.

Повече по темата на: http://bica-bg.org, http://www.cez.bg