За отказ от административно определяне ръста на МОД, настояват работодателите

За отказ от административно определяне ръста на МОД, настояват работодателите

0 коментара

„Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев на пресконференция, на която беше представена позицията на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ относно резултатите от браншовите споразумения между национално представителните структури на работодателите и синдикатите по определяне на МОД 2016 г.

Той представи данни от социологическо проучване сред работодатели, според което увеличаването на МОД през 2015 г. ще се отрази най-силно върху работните места. 74% от анкетираните са отговорили, че ръстът на МОД ще ги възпре от назначаване на нови хора, за 69% това означава увеличение на разходите за труд, а според 65% ще се стигне до „посивяване“ на трудовите отношения (работа без договор, работа с фиктивни договори, липса на социално и здравно осигуряване.

Според зам.-председателят на БСК Георги Шиваров, ръстът на МОД изпреварва значително производителността на труда и не отразява текущите и очаквани промени в икономическата среда: значително увеличение на цените на електроенергията, запазване на равнището на цените на течните горива независимо от промените в цените на петрола и курса на щ. долар, пълзяща монополизация в редица сектори на икономиката, ефекта на санкциите срещу РФ и др. Определянето на МОД за длъжности с ниска квалификация на заложената в бюджетната макрорамка МРЗ от 420 лв. представлява ръст от 13.5%, несъобразен с очакваната инфлация така и производителността на труда на национално ниво (брутна добавена стойност на заето лице) и ръста на БВП.

Според Александър Димитров, директор „Икономически анализи“в БТПП, определянето на МОД е във вреда на цели отрасли, но най-вече на малките предприятия. „Автоматичното разпростиране на МОД работи в полза на едрия капитал. Под благовидния предлог за увеличение на заплатите ще изчезнат малките предприятия или дори цели отрасли. Настояваме да се преговаря на ниво предприятия – където има ръст производителността, естествено ще има и ръст на работните заплати. Всичко това трябва да става с точно определени критерии и един от тези критерии е производителността на труда“, каза Александър Димитров. Представителят на КРИБ се присъедини към позицията на останалите организации.

Повече по темата на http://bgrabotodateli.org. По време на пресконференцията Васил Велев обяви старта на електронна Петиция за подкрепа на реформите в енергетиката. Поканата е към предприятията в България да се включат и да дадат гласа си за: възстановяване на цените на електроенергията на нивата отпреди 1 август 2015 г.; „.Пътна карта за реформи в енергетиката; Законодателни промени, вкл.: Отмяна на промените в Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), разширяващи възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор; Мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.; Разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени,.Оставка на Иван Иванов, председател на КЕВР; .Международен одит на енергетиката.

Адресът, на който може да подпишете петицията е http://vote.bgrabotodateli.org