Предприемаческите екипи Make Bulgaria, Tickey и MCUBE ще представят България в Амстердам.


ТОП 3 екипите се излъчиха на националния финал за България на ClimateLaunchpad - най-голямото Европейско състезание за предприемачи в сферата на чистите технологии (cleantech)

Събитието се проведе на 30 юли във VIVACOM Art Hall и представи 10 български екипа и техните бизнес идеи, свързани с борбата с климатичните промени. 10 български екипа представиха своите бизнес идеи пред Национално жури : Златина Карова, Директор на Дирекция „Наука“ в МОН; Искрен Кръстев, Предстедател на УС на Global Entrepreneurship Monitoring в България; Петър Шарков, Президент и съосновател на Start it Smart; Ангел Георгиев, програмен координатор на Софтуерен университет и Марияна Хамънова, основател на Cleantech Bulgaria. Трите екипа, които получиха специални награди награди и възможността да представят своята бизнес идея и България на Европейското състезание в началото на септември 2015 година, в Амстердам, Холандия. Те са:

Пламен Запрянов представи MCUBE – иновативно устройство за мониторинг и контрол на екетрически уреди в дома от разстояние. Технологията предлага система, която свързва рутер с до 10 устройства Mcube, както и информационен портал, който дава възможност за дистанционно управление чрез уеб интерфейс за комуникация.

Димитър Димитров представи Tickey – интегрирана модулна платформа за плащане на електронни билети. Тя включва в себе си компоненти като мобилно плащане, безконтактни карти, web портал, мобилна част (приложения), модул за наблюдение и анализ, валидатори, социален и информационен панел. Информационният панел предоставя данни за града, за градският транспорт и друга полезна информация. Целта на Tickey е да превърне градския транспорт в един предпочитан и лесен за пътуване начин. Само в София едно такова приложение може да предотврати отсичане на над 1200 дървета за производството на хартиени билети за градски транспорт всяка година, а чрез използването на градски транспорт редуцираме повече от два пъти от вредните въглеродни емисии, отколкото ако се движим с автомобил.

Лили Чурешка представи Make Bulgaria - иновативна топлоизолационна система ECOPUR за производство и монтаж на композитни панели от пенополиуретан (PUR). Уникалността на системата е в комбинацията от характеристики на материалите и предимства на метод за инсталиране, без мокри процеси и намаляване на операции по сглобяване, както и намаляване на отпадъка при производство. Материалът, от който се правят панелите е 75% рециклируем и осигурява в пъти по-висока енергийна ефективност на сградата.

Топ-3 на Европейския финал печелят от € 2500 до € 10,000, а всички участващи екипи ще могат да докажат потенциала на на своята бизнес идея пред инвеститори и да привлекат интереса на KIC Climate Accelerator.

Специална награда получи екипът на CarLungs – система за прочистване на въздуха от вредните автомобилни газове. Останалите екипи представиха много широк спектър от бизнес идеи, свъразни с чистите технологии и борбата с климатичните промени, но всички те обещаваха едно по-добро бъдеще за света.

Green Game – видео игра, която на базата на геймифицирана методология провокира изграждане на навици за разделно събиране на отпадъци.

Melissa Climate – устройство за умно управление на климатични инсталации и оптимизиране на използваната електроенергия.

Sunflower – високо ефективно устройство за производство на термална енергия от слънцето.

SmartNet – умна мрежа за интегриране на станции за зареждане не електромобили.

LUMI Bench – иновативна люлееща се пейка за градска среда, която произвежда енергия от залюляване/ движение.

Sila Superfood – производство на конопен протеин от индустриален коноп, които прочиства по естествен начин почвата и въздуха.

ClimateLaunchpad селектира повече от 1000 нови Cleantech идеи за справяне с изменението на климата!

Тази година за първи път България е част от най-голямото Европейско състезание за предприемачи с бизнес идеи, свързани със справянето с климатичните промени. Студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и служители, които мечтаят да стартират собствен бизнес кандидатстватстваха със своите бизнес идеи, свързани с изменението на климата. Във фазата на кандидатстване се включиха 28 български екипа от цялата страна, но само 10 от тях представиха идеите си на Националния финал.

Повече за състезанието на http://www.cleantech.bg

И във фейсбук страницата: htps://www.facebook.com/cleantechbg