София Тех Парк „отвори“ дискусията за „Отворените данни“


На еднодневна Конференция "Отворените данни и интелигентното управление" в три панела бяха обсъдени темите „Отворени данни:българските институции и местната власт-къде сме ние?“; Втори панел „ Отворени данни:европейски политики и добри практики“ и третият панел “Отворени данни: визията на ползвателите на отворени данни и гражданското общество“.

Целта на конференцията бе да се започне дискусията за отварянето на данните и приложението им за интелигентно управление. Отварянето на данните е стъпка към преминаването към електронно управление, инструмент в борбата с корупцията, възможност за участието на неправителствения сектор в управленито, чрез намиране на решения и създаване на предприемаческа екосистема. Изводите от дискусиите са, че Отварянето на данните е важно за обществото. Колкото повече отворени данни, колкото повече хора се въвличат в ползването им, толкова е по-добре за развитието. В същото време, в нашето общество е много слаба информираността от полезността на Отворените данни.

На събитието бяха представени примери от Румъния и Великобритания, които са започнали процеса с отваряне на своите данни. Темата бе обсъдена, както от научна гледна точка, така и от гледна точка на бизнеса, който може да използва отворените данни за разработване на нови продукти и услуги. Събитието се организира от София Тех Парк АД, като част от проект "Научно-технологичен парк“.

Повече за конференцията и презентациите на http://sofiatech.bg