БАН беше домакин на българо-израелски форум посветен на иновационния процес в България


Институции, бизнес и научни среди работят за насърчаване на иновациите по израелски модел у нас. Такава заявка направиха министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз на българо-израелски форум, посветен на иновационния процес в България.

„Придобитият от Израел опит може да ни послужи за предприемането на ефективни мерки за стимулиране на иновациите и осигуряването на устойчива среда, в която тези иновации да бъдат реализирани успешно като пазарни продукти“, заяви министър Лукарски при откриването на форума. Той посочи, че важна предпоставка за постигането на икономически растеж чрез иновации е взаимодействието между наука и бизнес. „Един от значимите проекти, които Министерство на икономиката реализира в подкрепа на това взаимодействие е изграждането на София Тех Парк”, допълни той. Технологичният парк ще осигури научна инфраструктура за над 20 млн. лв. в помощ на българския иновативен бизнес и ще се превърне в контактна точка за български и международни партньори в сферата на иновациите.

„Фактор за постигане на икономически растеж през иновации е още изготвянето на законова рамка и подобряването на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, чрез създаване и развитие на инструменти за финансов инженеринг и стимулиране на инвестициите в научно-изследователска дейност, както частни, така и публични”, допълни министър Лукарски. „Иновациите са стратегически инструмент за всяка държава, която иска да се развива. Бихме искали да споделим опита си с България - една приятелска страна и ключов партньор“, заяви посланик Раз. По негови думи България има огромен потенциал да развива иновационния сектор, а интерес и желание има на всяко едно ниво у нас – институционално, бизнес и академично.

Дейността на БАН и водещите научни разработки в областта на иновациите бяха представени от акад. Воденичаров. Събитието се организира съвместно от Министерство на икономиката на Република България, посолството на Израел и Българска академия на науките.

Повече на http://www.mi.government.bg