За пета поредна година БТПП награди най-успешните служби по търговско-икономически въпроси


На тържествена церемония, Българската търговско-промишлена палата награди най-успешните служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на страната в чужбина за 2014 година.

Тази година първа награда и бронзовата статуетка ХЕРМЕС получи службата по търговско-икономическите въпроси на България в Индия. Наградата връчи зам.-министърът на икономиката на Република България Любен Петров. Второ място в класацията зае СТИВ на страната в Румъния и бе отличена с Почетен диплом. Наградата връчи Григор Порожанов, директор „Външноикономически отношения”, Министерство на външните работи. На трето място Палатата класира Службата по търговско-икономическите въпроси на България в САЩ и я награди с Почетен диплом. Наградата връчи Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Награди получиха и останалите номинирани служби – СТИВ в Арабска Република Египет, СТИВ в Италия, СТИВ в Република Казахстан. Тези награди връчи Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП. Номинирани са 6 СТИВ, по следните изработените от БТПП съвместно с Министерството на икономиката, критерии, които са еднакви за всички:

1. Износ, инвестиции и туристи, в т.ч.:

  • Дял на българския износ за съответната държава в общия износ на страните със СТИВ през 2014 г.
  • Увеличение на износа през 2014 г. спрямо 2013 г.
  • Увеличение на инвестициите през 2014 г. спрямо 2013 г.
  • Увеличение на туристите през 2014 г. спрямо 2013г.

2. Активна работа с БТПП и българския бизнес (предоставяне и разпространяване на бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната държава, организиране на бизнес форуми и срещи, съдействие при набиране на участници в изложения в България).

3. Тежест в класацията оказва и цялостната оценка за дейността на СТИВ от Министерство на икономиката.

За пета поредна година БТПП награди най-успешните служби по търговско-икономически въпроси

По-рано през деня, министър Лукарски проведе традиционната годишна среща с търговско-икономическите съветници в СТИВ и представители на работодателските организации и бизнеса. В рамките на двудневната среща се прави отчет и оценка на службите. Дейнстите на СТИВ са да съдействат за привличане на чуждестранни инвестиции в България и за подкрепа на българския бизнес да осъществява контакти и сделки в съответните страни. Търговските представителства не са просто дипломатически служби, а представители на българския бизнес, каза министър Лукарски на пресконференция в рамките на форума.

Благодарение и на техните усилия има ръст на износа с 12,9 за първото тримесечие на тази година в сравнение с първото тримесечие на 2014. Покачването ръста на износа се дължи и на износа към 3-ти страни, извън ЕС, нови търговски дестинации постигнати и със съдействието и участието на СТИВ в сътветните страни.С най-висок ръст е нарастването на износа към САЩ, Индия, Китай и някои страни от Средна Азия. С много големи перспективи е партньорството с Казахстан, където вече се изграждат 2 обекта от български фирми.