Евроклубът при БТПП отчете латвийското и посрещна люксембургското председателство на ЕС


Люксембургското председателство поставя гражданите в центъра на своите 7 ключови цели. Евроклубът при БТПП проведе традиционната си среща по повод поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Великото Херцогство Люксембург на 1 юли 2015 г. Присъстваха посланици и търговски представители на страните-членки на ЕС, представители на правителството, бизнес средите, неправителствения сектор, Представителството на Европейската комисия в България, членове на УС на БТПП.

Председателят на Евроклуба при БТПП Ингрид Шикова представи постигнатите от Латвийското председателство добри резултати. „Въпреки, че й беше за първи път и въпреки трудният момент, в който го пое, Латвия свърши трудна работа. Под нейното председателство се постигна напредък по отношение стимулирането на конкурентоспособността на ЕС Постигнато бе споразумение за създаването на стратегически иновационен фонд, плана за инвестиции и растеж „Юнкер“. В приоритета „Дигитална Европа“ латвийското председателство работеше до последния миг, а резултатите - постигна напредък в защита на личните данни, постигна се споразумение за роуминга. Латвия доказа, че и малките и новите страни-членки при добра организация може да постигнат добри резултати и заслужава да бъде приветствана. И България може да почерпи опит за бъдещото си прдседателство“, отбеляза Шикова.

Приоритетите на застъпващото председателство на Люксембург на Съвета на ЕС, представи Н.П. посланик Жан Фалц, „Понякога изглежда така, сякаш Европа става по-малко популярна. Ще приложим нашият опит в полза на ЕС, ще покажем капацитета си да обединяваме, подчерта посланик Фалц. Люксембургското председателство поставя гражданите в центъра на своите 7 ключови цели, сред които са рестартиране на икономиката, надграждане на плана Юнкер, инвестиция в човешкия капитал, глобално присъствие на ЕС на глобалния пазар, създаване на единен пазар за изследователска дейност, стимулиране на иновациите, преминаване към зелена икономика и устойчиво развитие. Специален акцент ще бъде борба срещу тероризма, трафика на хора и миграционните проблеми. Както и да се стигне до подписване на международен договор за намаляване ефекта на Глобалното затопляне...

Повече за събитието на http://www.bcci.bg