Бизнесът е готов за радикални мерки срещу увеличението на цените на тока от юли

Бизнесът е готов за радикални мерки срещу увеличението на цените на тока от юли

0 коментара

Работодателските организации настояват за обществен диалог и отлагане повишаването на цените до края на годината. Категорично несъгласие с решението на КЕВР изразиха на пресконференция национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, както и виждането си за необходимите реформи в сектора. Организациите разпространиха Декларация в петък, че започват протестни действия от 26 юни, като първоначално ще спират ефективно работния процес за 1 час. Ако исканията на бизнеса не бъдат чути, следващата мярка ще бъде спиране на производството за 2 и 3 часа, а крайната - освобождаване на част от работниците- до постигане на съгласие за замразяване на цените на тока до края на годината. И през това време-да се търсят правилните решения за реформиране на сектор „Енергетика“.

Работодателите обясниха, че преминават към протестни действия, защото „изчерахме другите действия- включително поискахме обсъждане на въпроса и в Икономическата комисия на НС, където имахме 5 минути да защитим позицията си“. Откривайки пресконференцията, Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, която тази година е и координатор на национално представителните бизнес организации, каза, че секторът „Енергетика" е смъртоносно болен и сега се цели прехвърлянето на тази болест върху останалата част от икономиката.

„Напълно отговорно твърдим, че в българската енергетика има още много резерви – много т.нар. неефективности, има вредно управление, много кражби, неспазване на закона, каза председателят на АИКБ Васил Велев. Ние можем да посочим тези резерви. Ние сме в състояние да излъчим екипи, които да го направят, увери Велев . Той обвини КЕВР в опит да заблуди обществото „Увеличението не е 1-2 процента, а е 13-20% на цената за електроенергия за огромната част от българската индустрия - над 5000 предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия, всички, които са присъединени на високо, средно и ниско напрежение и получават доставки на енергия на свободния пазар. Това увеличение индустрията не може да го приеме. Просто брашнения чувал няма повече брашно за изтупване при това положение". Според Велев неминуемо увеличението на цената на тока ще се отрази на цените на дребно, които ще поскъпнат.

Бизнесът иска да бъде разписана "пътна карта" за реформа в сектора с набелязани цели, а по всяка цел да има конкретни стъпки за реализация, референтни пунктове със стойности за постигане, конкретни срокове за изпълнение, отговорник за изпълнение и отговорник за контрол, санкции за неизпълнение, каза Божидар Данев и изрази личното си мнение, че първото, което трябва да се направи, е да се изкупят цесиите - всички задължения на американските централи и на ВЕИ-тата от държавата, дори на основата на заем. Когато се изкупят цесиите, кредиторът е водещ, допълни Данев.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, подчерта, че за малките и средни предприятия не се е предвиждала никаква грижа, когато се е подготвяло вдигането на цената на тока.Няма оценка на риска. Продължава да се субсидира електричеството за гражданите, за сметка на фирмите.“Ако има дефицит би било обяснимо,но случаят не е такъв‘, подчерта Симеонов. Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов,каза че има опит за настройване на работодателските организации една срещу друга, което за радост не успя. Той даде пример с Ивайло Калфин и МТСП, което е показателно, че като има воля за диспут се постигат и решения, „а тук, в енергетиката не е така“Просто ножът подмина кокъла“, каза Иванов. Константин Стаменов от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заяви, че съотношението на цени на едро към на дребно е 1/1.7, т.е. няма и два пъти. А в доклад на ЕК за цените в ЕС това съотношение е от 2.5 до 4 пъти. Ние не искаме да заставаме срещу населението, ние искаме пътна карта със стъпки как ще се излезе от тази ситуация. След като имаме свръхпроизводство на ел. енергия няма как да се видят преференциите, заяви експертът. Износът също може да е резерв. БДЖ казаха, че за тях поскъпването на тока ще им струва 10 млн. лв. те ще бъдат взети от нас или от бюджета, естествено от бизнеса ще ги вземат по-лесно, каза Стаменов.

Четирите работодателски организации настояват за компетентно и некрадливо управление на дружествата с държавна собственост, за промени в дълбочина. Бизнесът иска провеждане на държавни целеви политики за подпомагане на бедните и социално слабите с енергийни ваучери, а не чрез национални субсидии. По разчети на деловите среди сумарният нетен ефект от всички мерки за ограничаване на разхищенията и кражбите е от 570 млн. лв. до 1 млрд. лв. годишно.

Повече по темата на

Декларацията на работодателските организации можете да прочетете ТУК...