Наградиха първенците от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн


В конкурса участват 288 творби на ученици от 13 училища по изкуствата в цялата страна.

В АРТГАЛЕРИЯ - НДК бяха раздадени наградите на отличените ученици от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерство на културата. Бяха присъдени общо 39 награди в 13 категории на най-добрите автори на произведения на изкуството.

“За мен е чест, че изложбената зала на НДК е озарена от толкова много творби и целият Дворец се е променил като атмосфера, благодарение на тях. От името на ръководството на НДК и на директора Мирослав Боршош искам да ви приветствам с “добре дошли” и да ви кажа, че тук е мястото на тези произведения и ние можем да си сътрудничим по-пълноценно занапред”, каза д-р Людмил Веселинов – член на борда на директорите.

Той награди всеки един от призьорите с книгата “Присъствия” на големия майстор на стенописа Христо Стефанов. “Той е знаков не само за българското изкуство, а и за Националния дворец на културата. В Зала 7 се намира едно от знаменитите му произведения “Огънят”. Нека този луксозен албум да ви бъде от полза в бъдещите творчески търсения”, каза д-р Веселинов.

“Тази изложба представя творческите постижения на младите таланти. Най-добрите сред тях ще бъдат стипендианти на Министерството на културата, в продължение на 1 календарна година, каза д-р Ина Божидарова. Тя благодари на директора на Двореца Мирослав Боршош за партньорството.

Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда за девети път в София. Настоящото му издание е организирано от Министерството на културата, съвместно с Националния дворец на културата в рамките на ХХ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА. Специалностите, в които бяха раздадени награди са: живопис; графика; скулптура; художествена керамика и стъкло; художествена дърворезба и мебел; художествена обработка на метали; художествена тъкан; рекламна графика/графичен дизайн; илюстрация и оформление на книгата; детски играчки; иконопис/стенопис; пространствен и промишлен дизайн; театрален, кино и телевизионен декор. Авторитетно с председател проф. Анна Бояджиева от Националната художествена академия (НХА) оцени творбите.

“Много се радвам, че сме заедно тази вечер и споделям вашето вълнение. От името на журито бих искала да кажа, че беше изключително трудно да изберем наградените, защото всички имат своите изключителни качества. Приветствам ви в началото на вашия път и ви желая да сте последователни в това, с което сте се захванали и цял живот да бъдете верни на изкуството”, каза проф. Божидарова.

Изложбата може да бъде разгледана в АРТГАЛЕРИЯ-НДК всеки ден до 10 юни от 11 до 19:00 ч.

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2015 г., приета от Министерски съвет. Учениците от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, имат право да получават едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват и за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.