Инвеститорите очакват стабилна и предвидима икономическа среда


Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с представители на близо 100 компании, членове на Германо-българската индустриална търговска камара(ГБИТК) и на Френско-българската търговско индустриална камара (ФБТИК).

Сред темите, засегнати от членовете на ГБИТК и ФБТИК , бе възможността за обществено обсъждане на нормативни актове в срокове, достатъчно дълги и близки до тези в ЕС. Въвеждане на публичност и прозрачност, не само в законодателството, но и при разпределянето на европейски средства, според участниците в срещата, би стимулирало развитието на бизнеса. Изразено бе безпокойство от субсидирането на азиатско производство, което пречи на конкурентоспособността на европейската и в частност на българската продукция. Според представителите на бизнеса, България трябва да вземе решителни мерки и в ограничаването на силно разпространената в страната „сива икономика“, която е една от пречки пред лоялната конкуренция.

Министър Лукарски изложи приоритетите в икономическата политика на правителството, сред които ключово място заема подобряване на бизнес средата. Една от мерките в тази посока е въвеждането на електронно управление на обществените поръчки, което ще подобри процеса на избор на изпълнители. Той представи пред участниците и възможностите за участия по ОП "Иновации и конкурентоспособност", в която френски и немски инвеститори могат да кандидатстват с проекти, съвместно с български фирми.

Лукарски подчерта, че цени експертното мнение на представителите на немските и френските компании и че срещи между правителството и бизнеса допринасят за взаимното опознаване, доверието и за зараждането на нови идеи. Той предложи да се организират и следващи форуми с двете двустранни камари.

В срещата взеха участие още Посланикът на Германия в България Н. Пр. Детлеф Лингеман, Посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, Председателят на ФБТИК Стефан Дюлае и директорът на ФБТИК Атанаска Калчева.

На снимката: Отляво надясно: Посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Председателят на ФБТИК Стефан Дюлае, Министърът на икономиката Божидар Лукарски, Главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, Посланикът на Германия в България Н. Пр. Детлеф Лингеман