Свлачище събори дървета върху електропровод на ЧЕЗ в местността Косанин дол, и остави Железница без ток


Вследствие на аварията без електрозахранване днес останаха селата Железница и Плана. Екипите на ЧЕЗ положиха усилия и успяха да подадат напрежение в Железница, чрез алтернативни схеми на електрозахранване. В момента служители на компанията отстраняват повредите, като за целта ще има краткотрайни прекъсвания на тока и в с. Бистрица и част от кв. Горубляне. Съборените дървета са извън сервитутната зона на електропроводите на ЧЕЗ.

„Просеките, които имаме право да правим са с определени параметри и не можем да прочистваме дървета извън тях, дори те да са рискови за електрозахранването. Вследствие на снежната буря през миналата седмица все още протичат различни явления и падат дървета, което създава предпоставка за повреди по електрическите съоръжения. Това е и причината и днес дървета да се стоварят върху наш електропровод“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане в ЧЕЗ Разпределение България.

В края на миналата година Компанията е направила редица ремонти на електропроводите, които захранват Железница и Бистрица, както и прочистване на сервитутната им зона. В резултат на което непланираните прекъсвания в двете населени места спаднаха наполовина. Авариите след тези дейности се дължат само на екстремните метеорологични условия, които високо в планината, където достигат електропроводите, са още по-тежки. За да повиши сигурността на електрозахранването в Бистрица и Железница, ЧЕЗ се ангажира да извърши още един планов ремонт през 2015 г., с което броят на непланираните прекъсвания ще бъде намален допълнително.

По- рано днес, от ръководството на ЧЕЗ дадоха пространна пресконференция, на която стана ясно, че от началото на годината компанията е вложила 1 млн. лв. за отстраняване на повредите в резултат на природните бедствия. Наводненията, мокрия снеговалеж, комбиниран с бурни ветрове и обледявания в областите Видин, Монтана, Враца и Ловеч аварираха 38 електропровода, бяха пречупени 253 стълбове и подменени над 10 км проводници .

„Хората ни са истински герои, работиха при нечовешки условия, често пъти се налагаше да носят материалите на гръб през преспите и да режат паднали дървета, за да достигнат до мястото на повредата“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение.

ЧЕЗ предлага да се въведат облекчени процедури при изпълнение на инфраструкторни проекти с обществено значение, защото в общия случай, за да бъде изпълнен един проект - от неговото проектиране до получаване на всички разрешителни за строеж и изпълнение - минават от една до три години. Допълнителното забавяне на проектите е свързано с неприложена регулация, застрояване на имоти извън регулация и сложен разрешителен режим при изпълнение на просеки в планинските и горски райони.

Регулаторните решения, с които се намали драстично делът на ЧЕЗ в крайната цена за клиентите, сложните административни, нормативни и бюрократични процедури за строителство и въвеждане в експлоатация на обекти от електроенергийната мрежа на ЧЕЗ, градоустройствени пречки, заедно с неблагоприятните климатични промени, изправиха компанията пред нови предизвикателства в условията на ограничени финансови възможности, казаха от Компанията.