Представяне на книга в Уни БИТ


Пред специална публика от преподаватели, научни работници и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии (Уни БИТ), бе представена книгата „Проблеми при финансирането на малкия и средния бизнес в република България” на доктора по икономика Йосиф Аврамов. Предговора към книгата е на адвокат Владимир Пенков, член на УС на БТПП.

Книгата разглежда предпоставките за кризата в българската икономика и развитието на малкия и средния бизнес.Специално внимание е отделено на формите на финансиране на МСП: началото на дяловото финансиране, инициативата Джеръми( JEREMIE), финансиране чрез лизинг, банково финансиране, финансиране на капиталовия пазар. Разгледана е ролята на Българската банка за развитие, както и възможностите за финансиране чрез Хоризонт 2020, COSME, НИФ, Фонд «Енергийна ефективност» и други инструменти. В книгата са направени анализи, изводи и препоръки за развитието на малкия и средния бизнес в България.

С кратко приветствие към автора и гостите се обърна проф. д-р.ик.н. Стоян Денчев, ректор на Уни БИТ. В дискусията се включиха проф. Румен Николов, проф. Бойко Денчев, проф. Глушков. Според Бойко Денчев, трябва да се осигури финансиране за стартирали вече проекти от предишния период, защото липсата на финансиране води не само до спиране на дейността на много фирми, особено на микропредприятия, по страшното е, че води до прекъсване на линейността, натрупванията.

Според проф. Николов на страната е необходим не един високотехнологичен парк, а визия за иновативно развитие, неоходима е мрежа от технологични паркове. Това, че не сме излезли от кризата, донякъде е предимство, можем да започнем начисто. Необходима е не само визия за развитието на страната, но и нов тип политики, за да имаме нов тип икономика на развитието, каза проф.Глушков.

За автора:
Йосиф Аврамов е магистър по финанси и кредит и e доктор по икономика. Той е утвърден финансово-инвестиционен консултант и макроикономически анализатор. Собственик и управител на няколко фирми, в т.ч. и председател на УС на Консултантски център по европейски програми „Люлин”, с профил финансово обезпечаване на инвестиционни и иновационни проекти, консултиране на европейски проекти от оперативните програми на ЕС, Седма рамкова програма на ЕС, ХОРИЗОНТ 2020 и COSME. Член е на УС на БТПП и е съпредседател на Съвета по иновации при БТПП, основан по негова инициатива. Автор е на монографиите: „Силата на парите"; „Банков контрол"; „Корпоративни финанси",; „Еврото - утрешните ни пари”, „Пари, Кредит, Банки”; „Теория и история на парите и кредита”; „Митнически и данъчен контрол” и др., както и на стотици статии и публикации в реномирани научни списания и в периодичния печат. Предишната му книга е „Възможности и подходи за развитие на публично-частното партньорство", издадена през  2014 г.