Министър Калфин участва в работна среща с представители на бизнеса


На срещата присъстваха висши мениджъри от ЧЕЗ, „Некст Консулт”, „Екофарм”, „Мусала Софт”, „Хилтън София”, „ПИМ Прима”, „ЕП Брандс”, „Джей Пойнт, фондация „Заедно в час”, „Ай Би Ем”, „Дженерали България Холдинг”, „Интерактив Шеър”, „Солвей Соди”, „Юник Естейтс”, „Хюлет-Пакард България”и други членове на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

Министър Ивайло Калфин изрази желание и готовност за открит диалог с бизнеса за намиране на конструктивни решения на съществуващи проблеми в сферата на труда и социалната политика. Той апелира лидерите да проявят инициатива и да изготвят свои предложения за решение на проблеми, касаещи отделните сектори. Целта е те в последствие да бъдат обобщени и обсъждани и на базата на тях да бъдат намерени ефективни и трайни решения. „Ролята на бизнеса, както за пазара на труда, така и при реализиране на голяма част от социалните политики, е безспорна. Вярвам, че диалогът с бизнеса е открит и той ще доведе до по-бързо и по-трайно преодоляване на съществуващи проблеми в държавата. Що се отнася до ресорните теми на МТСП, аз съм отворен за предложенията ви и ще ги очаквам, за да ги коментираме и заедно да изработим наистина работещи решения“, каза пред участниците в срещата министърът.

По време на срещата, бизнес лидерите повдигнаха редица актуални въпроси, свързани с предвидимостта на бизнес средата, новия закон за енергийна ефективност, върховенството на закона и ефективното изразходване на бюджетните средства, електронното правителство, деинституционализацията, частта от пенсионната реформа, касаеща работниците от първа и втора категория труд, необходимото модернизиране на трудовото законодателство, особено по отношение на гъвкавите форми на заетост и наемането на висококвалифицирани служители от чужбина, дуалното обучение, програмите за развиване на дребното предприемачество, стратегията за работа с малцинствата, частта от пенсионната реформа, касаеща работниците от първа и втора категория труд. „Имах голямо желание да решим проблема с ранното пенсиониране на работещите 1ва и 2ра категория и да го внесем за обсъждане в парламентарните процедури, съжалявам за отлагането,но до края на март трябва да се търсят трайни решения с най-широко съгласие, каза министърът.

„Като лидери ние сме готови не само да поставяме въпроси на масата, но и да предлагаме работещи решения”, заяви председателят на БФБЛ Ираван Хира и призова присъстващите, да участват активно в диалога с правителството, чрез конкретни предложения и  последващи дискусии по актуални теми. Ираван Хира връчи на Ивайло Калфин  Стандарта за бизнес етика на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), както и почетния знак на организацията.

Министър Калфин участва в работна среща с представители на бизнеса