Изявление на ръководството на ЧЕЗ за обстановката в Северозападна България


Екипите на ЧЕЗ Разпределение България работят извънредно без прекъсване за отстраняване на възникналите аварии в Северозападна България. Ситуацията е изключително усложнена от изключените подстанции на Държавния електроенергиен системен оператор /ЕСО/ - Белоградчик и Мартиново. С оглед на стремежа ни доставим по-бързо светлина в домовете на хората, се наложи да намерим алтернативен начин, по който да захраним с електричество всички клиенти, които при нормални обстоятелства се снабдяват с ток от тези две подстанции. Това води до претоварване на нашата мрежа, до възникване на нови аварии и до забавяне на тяхното локализиране, тъй като е невъзможно да се извършват необходимите проби за откриване на засегнатите участъци. Поддържаме постоянен контакт с колегите от ЕСО и вярваме, че след като те се справят с така създалата се извънредна ситуация, резултатите при нас ще бъдат много по-бързи и трайни.

Обстановката е динамична и непрекъснато се късат нови проводници и падат стълбове. В някои райони ледът върху тях достига 10 см., а натрупаният върху него сняг води до огромна и непосилна тежест за всяко подобно съоръжение. На места температурите се повишават и падащият със сила лед предизвиква нови аварии. От началото на аварийната обстановка подменихме над 75 стълба от електропроводите, захранващи населените места в Северозападна България. Все още не са обобщени нанесените щети и подменените съоръжения в самите селища.Подменихме 70 000 метра скъсани и повредени от тежкия лед проводници.Вложихме изключителни усилия в изграждането на изцяло нова временна мрежа, която да осигури ток за част от клиентите в община Белоградчик.100 екипана ЧЕЗ работят извънредно за отстраняване на авариите в Северозападна България от началото на авариите. Действията на служителите при тези условия в засегнатите райони граничат с героизъм.

Към 16 ч. днес потребители без електрозахранване са 8 хил. клиенти от 7 общини в Област Видин, 1450 клиенти от 2 общини в Област Враца и 10 хил. клиенти от 7 общини в Област Монтана. Броят на абонатите без ток варира постоянно вследствие на ремонтно-възстановителните дейности. Уверяваме, че продължаваме да работим без прекъсване, но се надяваме и времето да бъде на наша страна, тъй като всички сме безсилни пред природата. Благодарим за доброто взаимодействие с всички местни власти и институции в пострадалите райони и се надяваме на толерантност към нашите служители и техните усилия.