Борбата с неформалната икономика – реалности и перспективи


Това бе фокусът на дискусиите на Заключителния форум по проект на АИКБ„Ограничаване и превенция на неформалната икономика“.

През периода 2009-2014 г. Асоциация на индустриалния капитал в България, в партньорство с КНСБ, изпълни мащабен проект за ограничаване и превенция на неформалната икономика. Търсейки ефективни и устойчиви решения на проблема, Асоциация на индустриалния капитал в България, в тясно сътрудничество със социалните партньори, държавната администрация и структурите на гражданското общество разработи и изпълни сложна система от проектни дейности. В резултат, беше повишена чувствителността на обществото към неформалната икономика и бяха създадени нагласи за неприемане и нетолериране на проявленията на неформалната икономика. Бяха разработени и се прилагат редица мерки за ограничаване на сивите практики, като: разпространяване на информация, провеждане на обучения, предоставяне на консултации, предложения за законодателни промени.

Бяха осъществени уникални по рода си изследвания на национално и браншово равнище, проведоха се мащабни информационни и разяснителни кампании, предоставени бяха над 23 000 консултации, обучени бяха над 6 500 лица от 16 индустриални бранша. Бе създаден и успешно работи Национален център „Икономика на светло“, който бързо се наложи като водеща национална институция с организационни, координиращи, изследователски, аналитични, обучителни и информационни функции.

Създаден бе за целите на проекта нов индекс за мониторинг и диагностика на неформалната икономика, който бе наречен Композитен индекс „Икономика на светло“. При първото изчисляване през 2010 г., стойността на Композитния индекс „Икономика на светло“ бе 63.47, а при последното актуализиране на данните за 2013 г. (съобщената днес стойност)бе 67.77.Това отразява реално настъпилите промени в мисленето на хората и отношението им спрямо сивите практики.

Ако през 2010 г. по оценка на българските работодатели относителният дял на неформалната икономика у нас бе 42,2 %, през 2014 г. този дял бе свит до 32,3 %. Настъпилата осезаема промяна в стопанските практики е резултат от активните действия за разясняване на вредите от сивите практики и предприетите реални мерки за тяхното ограничаване и превенция.

Какво следва оттук нататък? Поставено е солидно начало, но тъй като неформалната икономика е сложен социално-икономически феномен, действията за нейното ограничаване и превенция трябва да бъдат устойчиви във времето и да обединят в едно енергията и волята на цялото българско общество. В тази насока ще продължи да работи учредения по проекта Обществен съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика.