Приключиха номинациите за първите награди „Икономика на светло”на АИКБ


Жури от 100 изявени личности избира носителите на наградите „Икономика на светло“ – 2013 г.

Започна процедурата по гласуване, чрез която ще бъдат определени победителите в първото издание на конкурса за Награди „Икономика на светло“ за 2013 г. Предпочитанията си към номинираните в три категории участници ще дадат 100-те члена на експертното жури, изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите.

Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики. По този начин АИКБ цели да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Номинациите в конкурса за награди „Икономика на светло“бяха определени чрез отворена обществена анкета през месец май в следните три категории:

  • За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата;
  • За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция;
  • За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика.

Резултатите ще бъдат оповестени на специална церемония, която ще се проведе през на 24 юни.Номинираните в категориите ще получат грамота, а победителите – специално изработена за конкурса статуетка „Икономика на светло“.

Наградите „Икономика на светло“ са първото по рода си признание за постиженията в борбата с неформалната икономика в България. Събитието популяризира сред обществото както приноса на българските предприемачи, бизнесмени и политици за подобряването и развитието на бизнес средата, така и добрите практики за ограничаване и превенция на неформалната икономика в страната.

Списък с номинациите в трите категории за Първото издание на конкурса, можете да видите на http://www.bica-bg.org/