Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай пристигна в България

Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай пристигна в България

0 коментара

На знаково посещение в България пристигна генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН, негово превъзходителство Талеб Рифай, по покана на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

“Една от целите на посещението ми е да се срещна с министър–председателя, за да му връча отворено писмо, което досега съм връчил на 61 правителства на различните страни, с апел да се стимулира туристическия ресор, като изключително важен за световната икономика. Това каза Талеб Рифай в отговор на журналистически въпрос, относно целта на неговото посещение в страната ни, а заместник-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев добави, че именно туризмът е двигателят на голяма част от националните икономики. Генералният секретар на СОТ също така подчерта, че посещението му е свързано и с неговите убеденост и желание да подкрепи новоприетата Стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., която Министерство на икономиката и енергетиката изготви. Според г-н Рифай, България има всички необходими условия за развитие на туризма, като ключова индустрия, но най-важното, което е заложено в Стратегията, е да се развие диверсификацията на туристическия продукт. „В ретроспективен план, България наблегна много на морския си туризъм, особено по южното Черноморие и мисля, че там има едно насищане”, подчерта Талеб Рифай. Страната ви трябва да развива и зимния, ски и зеления планински туризъм, за което имате голям потенциал. Също така СПА и балнеолечебния туризъм, както и огромния ресурс, който имате в културния. По този начин, ще се решат много проблеми, като преодоляване на сезонния характер на туризма, икономическото развитие ще получи по-широко географско разпространение, допълни Рифай. Икономическите ползи ще включат и създаването на нови работни места, особено в региони където страдат от липса на заетост. А непрекият ефект от създаването на работни места е, че при всяко създадено място в туризма, то генерира още около 1,4% работни места в съпътстващи сектори, особено в услугите. Ако отворите един хотел със сто души персонал, вие всъщност създавате 240 работни места. Изключително важно е, че всичко това е заложено в Стратегията за развитие на туризма на България до 2030 г., обясни генералният секретар на СОТ Талеб Рифай и похвали заместник-министъра с ресор туризъм Ботев за добрата работа.

На въпрос за първите му впечатления от България, Талеб Рифай отговори: „Имам не само впечатления, но и конкретни цифри, по отношение на туристическия сектор в България и перспективите пред него. През 2013 седем милиона туристи посетиха България и приходът от туризъм е над 4 милиарда щатски долара, а това е една впечатляваща цифра, в контекста на икономическа криза”.

Стратегията за развитието на туризма в България 2014-2030 бе обсъдена миналата седмица в Националния съвет по туризъм.

Повече по темата на сайта на МИЕ http://www.mi.government.bg/