Жозе Мануел Лесета: България има много талант и Европа трябва да се възползва от него


Това каза Жозе Мануел Лесета, директор на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) в изказването си пред Международната конференция «Иновации и технологии» в резиденция „Бояна“. организирана от МИЕ. «Европа се нуждае от нов подход към иновациите, за да си възвърне позициите от началото на миналия век и да излезе от сегашното си незавидно положение по този решаващ показател. Важен фактор е настройката на обществото, необходим е нов подход, чрез хората, залагащ на създаване на търсещи личности още от студентската скамейка. Създаване на технологични инкубатори през държавните граници, партньорски мрежи, създаване на центрове за съвместно ползване - екосистеми с предприемачески дух, анонсира позицията на EIT, Лесета.

„Със седем инструмента можем да финансираме иновациите и технологичното преструктуриране на българската икономика, това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при откриването на конференцията.»На тази конференция е важно да видим достиженията на едни от тях: Европейския институт за иновации и технологии (EIT), инициативата “ЕВРИКА” и съвместната програма “ЕВРОСТАРС”, програмата “COSME”, инструментът за насърчаване на научно-изследователската и развойна дейност „Хоризонт 2020“, Иновационната стратегия за интелигентна специализация и други инструменти за подпомагане на иновациите, допълни зам.-министърът. Той подчерта, че през месец февруари сме подписали първия договор по програмата „ЕВРОСТАРС“ с българската фирма „Ай Ен Джи – Технолоджи”. Проектът на тази фирма е класиран в международна конкуренция измежду повече от 500 проекта. Това показва, че българските фирми имат иновационен потенциал и могат успешно да се конкурират и да излизат на пазара с нови продукти и услуги, каза още Димитров и допълни, че МИЕ работи и по още една схема в областта на иновациите, това е така наречената ваучерна схема – финансова схема за трансфер на знания към предприятията. Чрез тази схема държавата финансира помощта, която изследователски организации от целия Европейски съюз оказват на малките и средните български фирми. Администрирането на схемата е изключително просто и реакцията на бизнеса през 2008 г. беше изцяло позитивна, съобщи зам.-министър Димитров. «Също така сме насочили внимание и към насърчаване създаването на нови фирми на българските студенти, финансиране пребиваването на български фирми във високотехнологичен инкубатор в САЩ, както и финансиране участието на български фирми в съвместните технологични платформи, организирани от ЕС, и други”. В заключение зам. министърът каза, че правителството отдели 10 милиона лева за дейността на Националния иновационен фонд през 2014 г., като близо 6 милиона лева от тях са предвидени за финансиране на нови проекти на българските фирми, 2 милиона лева са за вече сключените договори по Шестата конкурсна сесия и по 1 милион лева са предвидени за участието на български фирми в международните програми „ЕВРИКА“ и „ЕВРОСТАРС“.

В конференцията освен Жозе Мануел Лесета, директор на Европейския институт за иновации и технологии, участваха Роберто Сарачо, ИКТ Лаборатории, Рафал Мровка, Иновации в енергетиката, Габор от Климати, Антон Шишков, програмен мениджър в Съвместно предприятие “ENIAC”, много представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор.

Модератор на коференцията беше Ели Анави, директор „МСП и иновации” на МИЕ.