Откри се седмицата на гората - 2014


Залесяването е един от основните приоритети на горския сектор

Със залесяване на фиданки в „журналистическата гора” на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”, беше открита Седмица на гората – 2014. На събитието присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите и председателят на Съюза на лесовъдите инж. Иван Палигоров.

Залесяването е един от основните приоритети на горския сектор. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова по време на засаждането на дръвчета, в което участваха журналисти от национални и регионални медии. Тя изтъкна, че провежданата от Министерството държавна политика се подпомага и от новоприетите промени в Закона за горите. Чрез тях се намалява срокът, предвиден за залесяване на пожарища и сечища от 7 на 3 години. „С изменението в по-голяма степен се гарантира защитата на обществения интерес по чувствителната тема за възобновяването на българските гори. По този начин се създава възможност за по-бързо възстановяване на насажденията, както и за отваряне на нови работни места.“, поясни зам.-министър Маринова.

Представителите на българските медии не само засадиха над 30 дръвчета от черен бор, червен американски дъб и явор в „журналистическата гора”, създадена през 2008 година, но и зададоха много въпроси, свързани със състоянието на горския сектор, пазара на дървесина, заменките. „В момента има достатъчно посадъчен материал, но и излишна дървесина в страната“, подчерта зам.-министърът. По думите й този излишък е вследствие намаленото търсене, както на вътрешния, така и на гръцкия и на турския пазари.

„Работим да получаваме повече добавена стойност от добитата дървесина. За нас не е рентабилно да продаваме само суровината. Целта е да се направят предприятия, да се открият нови работни места и да се продават готови продукти от дървесина като например мебели“, каза още тя.

Според нея, сертификацията на българските гори ще изиграе положителна роля в условията на повишаващото се търсене на сертифицирани продукти в страните от ЕС. „В началото на 2014 г. сертифицираните държавни гори са едва 15% от държавния горски фонд. Благодарение на усилията на новия ръководен екип на МЗХ в процес на сертификация са още 45 териториални поделения на държавни предприятия. Общата площ на сертифицираните горски територии е 424 860 хектара и продължава да нараства.“, каза още зам.-министър Валентина Маринова.

Тази година мотото на Седмица на гората е „С богато наследство към отговорно бъдеще”.

На събитието в ДЛС „Витошко-Студена” присъстваха още главният секретар на ИАГ инж. Веселин Райчев, представители на Агенцията по горите, зам.-директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, ръководството на ДЛС-Витошко-Студена, председателят на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ Петър Абрашев.

Повече за Седмицата на http://www.iag.bg