Съветът по иновации и енергийна ефективност при БТПП връчи първите си награди за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект


„Българските фирми имат добър иновационен потенциал, могат успешно да се конкурират и да излизат на пазара с нови продукти и услуги.” Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева на церемонията за връчване на отличията. „Пилотното издание на конкурсите породи голям интерес сред българските фирми, което е ясен знак за важността на иновациите за икономиката. Тази тема е във фокуса и на разработваната „Иновационна стратегия за интелигентна специализация” каза още зам.-министърът. Тя поднесе първата награда, плакет и грамота, за „най-успешна иновативна фирма” на представителите на компанията за производство на микрочипове „Мелексис България“ ЕООД. Предприятието е въвело в експлоатация 8 нови проекта с приложение в автомобилния сектор.

В категорията „най-добър иновативен проект“, първото място зае „Био Компоненти” ООД за разработения биопродукт за медицински цели, на основата на слузта на охлювите.Наградата връчи председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Втора награда за иновативна фирма получи „Химически продукти" ООД. Дружеството развива дейността си в две основни направления - производство и търговия с топлоизолационни материали, предназначени за строителството, енергетиката и промишлеността. Проект:Производство на нови термо- и звукоизолационни продукти и създаване на технология за енергоспестяващи тръби за външен монтаж.

На трето място е ЛАКПРОМ АД. С над 90-годишната си история е оставил широка диря в развитието на лаково-бояджийската индустрия в Р България. Създадените трайни връзки с водещи европейски фирми, доставчици на know - how, суровини, машини и оборудване придават модерен облик на дружеството и произвежданите продукти за бита и индустрията. Проект:Производство на нови видове лакове и бои.

В категорията «най-добър иновативен проект” на второ място е Институтът по обща и неорганична химия, един от основните и най-стари химически звена към Българската Академия на Науките. В неговата дейност се включват фундаментални и приложни изследвания, консултантска дейност, експертни изследвания, индустриално приложение и обучение на специалисти по "неорганична и аналитична химия" и "неорганично материалознание". Проект:Получаване на въглеpод - силиций от лигно-целулозен отпадък.

На трето място е ЕНТЕЛ ТТТ АД.

Производство на продукти за улично, офисно, промишлено и битово осветление – конвенционално и светодиодно (LED);Соларни продукти, системи и уредби. Соларни електроцентрали.Проект: Производство на мощни промишлени LED осветители.

Със специална награда за принос и по повод 80 годишния юбилей, бе удостоен инж. Любен Машкин, изпълнителен секретар на Съвета по иновации.

Интересът към пилотното издание на конкурса бе голям, което е показателно за важността на иновациите за развитие на икономиката. Критериите за оценка отчитаха оригиналността на идеите, методите, икономическата ефективност от реализацията и приноса към опазването на околната среда.

Непосредствено преди церемонията в БТПП се състоя кръгла маса, посветена на иновациите в областта на енергийната ефективност, организирана от Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП и EEN. Бяха представени предложения за създаване на фонд за компенсиране на разходите от изкупуване на електроенергията от ВЕИ, пазарен механизъм за стимулиране на зелената енергия. Представен бе и опитът на ТУ- София в областта на енергийната ефективност и ВЕИ. Разискваше се по "Smart Grid и енергийна ефективност". бяха запознати със състоянието и перспективите на развитие на политиката за енергийна ефективност в страната.

Повече информация на: http://www.bcci.bg