Изоставени пространства в София се оживиха чрез изкуство


Идеята е за в бъдеще те да се превърнат в места за културен живот, като част от кампанията на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

В рамките на Деня на Отворени врати за трансформация, организиран от Столична община, няколко изоставени и занемарени градски зони временно се превърнаха в сцени и ателиета за съвременно изкуство. В Трамвайно депо “Клокотница” на бул. „Мария Луиза”, в подлеза пред Централна гара, в Зона Култура в района на Хладилния завод, Подземен театър – помещение във фоайето на метростанция „Джеймс Баучер”, се проведоха пърформанси, импровизирани концерти, работилници, танци, театрална репетиция.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, сподели пред участниците и журналистите идеята за приобщаването на тези изоставени места в съвременни средища за културни изяви, ателиета и студия за изкуства.

Пространства около Централна гара и празните павилиони в подлеза, които в момента са се превърнали в тоалетна, ще станат ателиета, работилници, репетиционни за танци, магазинчета за ръчно изработени изделия за подаръци и аксесоари..„Идеята е творците не само да направят мястото в сцена на изкуството и културата, а и да го поддържат”, каза Фандъкова, като допълни че в Европа има много такива примери.

В бившето трамвайното депо “Клокотница" на бул. „Мария Луиза” оживя музика от Софийския духов оркестър. Депото е спряло да функционира преди 15 години. Оттогава и датира дискусията за това каква да е съдбата му, каза Фандъкова. "Разработваме процедура за конкурс, за да може всички, които желаят да участват, да кандидатстват, за да можем да възстановим това пространство", допълни кметът.

В проекта са поканени да се включат всички столичани - всеки може да участва в анкета и да сподели в какво би искал да се превърнат старите съоръжения.

Повече информация на сайта на http://www.sofia.bg