Семинар „Следвай идеите си - стани предприемач” в Техническия университет София


В рамките на Световната седмица по предприемачество (18-24.11), по инициатива на Министерството на икономика и енергетиката, в партньорство със Стопанския факултет на Техническия университет София, се проведе среща на студенти от ТУ и клуба на младия предприемач от УНСС, с успешните предприемачи от мебелния бранш Красимира Петрова, управител на „ВСС 95” и Петър Петрянов, управител на UNISED и с младите предприемачи от IT сектора Александра Николова и Христо Чернев. Срещата бе открита от професор Марин Христов, ректор на ТУ, който приветства участниците с добре дошли в модерно оборудвания Библиотечен комплекс на Университета и пожела на младите хора да не се отказват от трудностите и с всички законови средства да се стремят да постигнат своите идеи. В заключение проф. Христов сподели своята максима „ Ако човек нещо не е постигнал, значи че не го е желал достатъчно’.

Кратко представяне на политиката на Министерството за насърчаване на предприемаческия дух сред студентите, в рамките на проект “Създаване на центрове за насърчаване на предприемачеството към висшите училища в България” направи Елена Пищовколева, директор на дирекция «Инвестиции, иновации и предприемачество» на МИЕ. Целта на проекта е да съдейства за създаването на младежки центрове по предприемачество във ВУЗ, което е възможност за младите хора с добри идеи да ги реализират. Създадени са 15 студентски фирми, 67 студенти са насърчени в конкурси за млади предприемачи. Тихомира Павлова, старши експерт в отдел «Иновации и предприемачество», насърчи младите хора да повярват в себе си и да поемат риска, когато имат добра идея.

Тихомира Павлова, старши експерт в отдел «Иновации и предприемачество», насърчи младите хора да повярват в себе си и да поемат риска, когато имат добра идея.

Да следват идеите си и да поемат риск посъветваха младите хора и предприемачите Красимира Петрова и Петър Петрянов, които споделиха своя опит как са станали предприемачи- за трудностите и грешките, но и за радостта от успеха..» Да си предприемач е призвание, каза Красимира Петрова, но трябва да си гъвкав, креативен и непрекъснато да инвестираш в образованието си. Да поемеш риска и да знаеш, че щом полагаш усилия, нещата ще се случат». Управителят на UNISED Петър Петрянов обърна внимание на младите хора от необходимостта да се действа бързо, когато имат идеи. « Не се колебайте когато ви дойде идея, на някой друг също му идва подобна идея, затова колкото може по-скоро я реализирайте. Да сте първи. В предприемачеството не големите изяждат малките, а бързите изяждат бавните». За своя успешен старт с помоща на фонд Еleven и фонд Launchub разказаха младите предприемачи от IT сектора Александра Николова и Христо Чернев, според които екипността е много важен фактор, търсете съмишленици, работете с други хора, изграждайте екип от съмишленици, насърчиха те студентите.

За това как да получат финансиране на идеите си по инициативата JEREMIE говориха Тодор Брежков от фонд LAUNCHub и Белизар Маринов от фонд Еleven, които фондове подкрепят стартиращи бизнеси в сферата на технологиите. Брешков насочи вниманието върху това, че се подкрепят иновативни идеи, но се подкрепят тези екипи, които биха развили идеята като успешен стартиращ бизнес. Намиране на финансиране само по себе си не е успех, успех е като се види, че екипа работи, да се финансира втория транш, за да се развие бизнеса.

За това как да получат финансиране на идеите си по инициативата JEREMIE говориха Тодор Брежков от фонд LAUNCHub и  Белизар Маринов от фонд Еleven

Много въпроси от студентите към гостите и изчерпателни отговори от тяхна страна.

„Следвай идеите си-стани предприемач”, една полезна дискусия, надскочила неусетно определените 3 часа, без пауза. И продължила дълго след официалното приключване, в коридорите и кафенето на Библиотечния комплекс. Мисля, че целта на семинара за популяризиране на предприемаческата професия сред студентите, бе изпълнена. Надявам се, че и практически резултати няма да закъснеят.