Полина Атанасова: “Идвaйте си, тук е приключението!


Полина Атанасова: “Идвaйте си, тук е приключението! … Мисля, че ако работиш здраво, проклет си и имаш акъл, можеш да живееш прекрасен живот в родината си.”

Полина е мениджър проекти в CEED Bulgaria. Учила е в Милано, Италия, но през 2010 г се връща да търси своята реализация в България. Участвала е във Форума „Кариера в България. Защо не?”. Интервюто, което ви представяме, е отговори на въпросник за проекта “Аз избрах Кариера в България” http://azizbrah.karieravbulgaria.com.

Публикуваме го със съдействието на колегите от сайта и с убеждението, че все повече млади хора ще изберат да се върнат и да намерят своята професионална реализация тук и сега!

Къде работиш?

В CEEDBulgaria.

На каква позиция?

Мениджър проекти.

Опиши работата си с няколко изречения?

Активно действам за подпомагането на предприемачеството в България. CEED има множество офиси в региона и по света и ние спомагаме, като предлагаме международни контакти и знания на българските предприемачи.

Къде си учила в чужбина?

В L’università commercialeLuigiBocconi, Милано, Италия.

Колко време беше в чужбина?

3 години

Кога се върна в България?

През 2010-та

Защо избра да се върнеш в България?

Винаги съм знаела, че ще се прибера, никога не съм обмисляла сериозно възможността да живея в чужбина. Защо? Ами защото тук ми е мястото и знам, че тук ще ми е интересно, динамично и най-вече уютно!

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Идвaйте си, тук е приключението!

България е страната на неограничените възможности. Ама наистина! В много сфери пазарът още не е развит и макар някои да виждат в това катастрофа, аз пък смятам, че чашата е наполовина пълна. За мен това значи, че вие може да развиете тези пазари, значи и че има много работа за вършене. Мисля, че ако работиш здраво, проклет си и имаш акъл, можеш да живееш прекрасен живот в родината си.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?

1. Да си намеря мястото. Работа имах, но това не значеше, че съм си намерила мястото.

2. Да свикна отново да живея с родителите ми.

3. …

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

1.Тук си свободен да експериментираш докато си намериш мястото, защото си си вкъщи.

2. Завършвайки в чужбина, си с едни гърди напред (най-вече заради уникалния международен опит и развитите умения за оцеляване в кризисни ситуации)

3. Тук никой не те смята за “”пффф, източно европеец”.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?

Манджите на мама! Много подценяван фактор, но българската кухня е една много солидна причина да обожавам България.

Иначе, липсваше ми семейството, приятелите ми, липсваше ми това да мога да обясня какво търся в магазина без да прибягвам до пантомима (с рима!).

Опиши живота си в България с три думи.

Еклектичен, свеж, уютен

Как си намери работа?

Networking (чрез контакти)

Любимото ти място в България?

Седемте Рилски Езера

Била ли си на предишно издание на «Кариера в България».Ако, да, кога?

Бях, бях. На миналото даже имах отговорна роля :)

Как Форумът ти помогна за твоето кариерно развитие?

Създадох готини контакти и всъщност за пръв път се запознах с процеса по набиране на персонал, който следват компаниите.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?

В никакъв случай! Избрах да остана тук, защото тук ми е мястото. Усещам, че тук мога да направя нещо уникално и велико!

Бележка на редакцията: На 12 септември 2013 г. сдружение «Тук-Там” и фондация «Идентичност за България” организират шестото поредно издание на кариерния форум, за българи с опит и образование в чужбина, «Кариера в България. Защо не?”.

За регистрация за Форум "Кариера в България. Защо не?" на 12 септември 2013, посетете сайта на събитието karieravbulgaria.com.