Втори Балкански Винен фестивал ще представи виното и туризма в региона


Втори Балкански Винен фестивал ще представи виното и туризма в региона. София отново ще бъде винена столица на Балканите от 16 до 19 май

Миналогодишният Форум постави началото на една успешна традиция. В тазгодишното издание на фестиваласе очаква да се включат 60 изби и около 100 участници – във винения конкурс. Това стана известно по време на проведената в БТПП пресконференция, посветена на предстоящия през м. май в София Втори Балкански винен конкурс и фестивал.

Балканите вече заемат 5-то място в света, като производители и износители на вино, след Франция, Италия, Испания и САЩ, отбеляза Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и винен конкурс. И допълни, че нашият регион, който е родина на лозарството и виното, предлага около 370 стари винени сортове, това е световно богатство и предпоставка, ако сме обединени и промотираме нашите древни сортове, да бъдем световна сила, новата модна винена вълна.

В изказването си тя изрази съжаление за слабия интерес от страна на държавата към събитието, за разлика от другите балкански страни и благодари за подкрепата на БТПП.

Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари, категоричен е председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес. Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари. Затова БТПП разглежда този фестивал като демонстративен проект на необходимостта от обединяване на потенциала на Балканските икономики. Със съдействието на БТПП, на 17 април в Будва, Черна гора, Вили Гълъбова – мениджър „Експорт” на Фестивала, представи предстоящия Втори Балкански международен винен конкурс и фестивал - пред участниците в Общото събрание на Асоциацията на Балканските палати.

Програмата на Втория Балкански винен фестивал, включва конкурс, конференция, дискусии, дегустации, лекции. В конкурсната част експертно жури, в което ще участват и трима master of wine ще оцени най-добрите вина измежду стотина участници, които ще бъдат включени в новия каталог на фестивала.Наградата за победителите в конкурса е статуетка на известния художник Кольо Карамфилов.

Галина Нифору изтъкна, че въпреки кризата, винопроизводството в България е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011 г. е отбелязал  7% ръст, в сравнение с 2010 г. Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари, съобщи още тя. В качеството си и на председател на новосформираната Българска Асоциация на износителите на вино, тя сподели намерението й- да осигури пазари за българското вино и в САЩ, Япония и Хонконг.

Повече информация за събитието на: http://www.balkanswine.eu