Семинар за електрическа мобилност в дните на българската индустрия


“Електрическа мобилност. Бизнес модели и устойчиво развитие” беше темата на семинар, организиран от Индустриален клъстер „електромобили”( ИКЕМ) в рамките на дните на българската индустрия на шестото изложение „Транспорт и логистика” в Интер Експо Център, София ( 6-8 март 2013).

По време на семинара бяха представени интересни бизнес модели, опит и добри практики, свързани с въвеждане на електро мобилността в градската среда. Представиха се идеи, насочени към частния бизнес и към общински проекти. В тази връзка бе представянето на Мартин Меснер,  гост лектор от Дания, който заинтригува посетителите с перспективни модели, които биха могли успешно да се приложат и у нас. Засегнаха се и теми, свързани с образованието в сферата на електрическата мобилност, като се отбеляза постоянно повишаващия се интерес към новите учебни програми в тази област.

Интересна част от събитието бяха представените нови разработки на ВТУ „Тодор Каблешков” и ТУ София, свързани с електрическата мобилност.

В рамките на изложението беше представена и  първата българска зарядна колонка за електрически превозни средства, работеща в мрежа. Колонката е иновативен продукт, оригинална разработка на ИКЕМ АД, произведена е от стъклопласт, с електрически и електронни компоненти от водещи европейски компании.

Колонката, както и представените продукти и услуги на останалите членове от клъстера, за пореден път предизвикаха интерес както от представители на бизнеса, така и от крайни потребители. Това свидетелства за  растящата популярност на електрическата мобилност.

Атракция за посетителите бе и възможността за тест-драйв на различни електрически превозни средства (автомобили, скутери, велосипеди и др.)

Повече информация за електромобилите и колонката на www.emic-bg.org