Балкански фестивал на виното в София


В първото издание на Балканския фестивал на виното се представят 90 изби, 38 от които български, а останалите от Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора, Словения, Унгария, Румъния. Идеята е събитието да се превърне в ежегоден винен фестивал. Това съобщи Галина Нифору, изпълнителен директор на форума. За приза “най-добро вино на Балканите”, изработен от художника Кольо Карамфилов, се борят над 400 вина от региона.

За първи път най-големи експерти (Masters of Wine) в областта на виното от САЩ, Великобритания, Швейцария ще оценяват балканските вина и ще станат естествен негов посланик на пазарите, които са важни за нас – САЩ, Великобритания, Скандинавските страни, Русия, Швейцария.

Председател на журито е гръцкият сомелиер Константинос Лазаракис, единственият на Балканите, удостоен със званието Master of wine. Това отличие носят само 20 винени експерти в света. Според директорката на фестивала, ако ние от балканските страни се обединим, ще станем петата винена сила в света, след страни като Франция, Испания, Италия и САЩ. Регионът има нужда от ново позициониране на световната винената карта, защото до този момент, това че идваме от Балканите по-скоро е препятствие, отколкото преимущество – нищо, че виното е създадено на Балканите, тук е родината на лозата, въпреки, че доста страни претендират за това, допълни тя.

На 16 и 17 юни в Гранд Хотел София, любителите на виното ще могат да дегустират вината, участвали в състезанието, да почерпят опит от експерти за комбиниране на виното с храната, както и да научат любопитни факти за развитието на винопроизводството.