Международен панаир на народните занаяти - Етър 03- 06 септември 2011


В Етъра традициите оживяват
От 03 до 06. 09. 2011 г. в Архитектурно- етнографски музей „Етър”- Габрово, ще се проведе IX Международен панаир на народните занаяти, организиран от Министерство на Културата, Община Габрово,

АЕК „Етър” и с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Повече от 60 майстори ще представят пред посетителите на комплекса своите умения по грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство … Посетителите на комплекса през тези дни ще имат възможност да видят традиционни за тяхната страна занаяти от представители на Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще като: дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали/царевична шума, листа от палма и лико/, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.

В панаирните дни ще се проведат демонстрации на домашни занятия , като плетене с царевична шума /беленица/ ; плетене на кошове, панери, кошници, кошери; боядисване на вълнена прежда с естествени багрила ; пушене и печене на сливи..

Съпътстващо мероприятие от Международния панаир е Седмата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе в рамките на два дни /2 и 3 септември т.г./. В нея над 40 специалисти от България и чужбина ще вземат участие със свои научни съобщения. По време на научната конференция ще бъде презентиран и най- новият VI том на книгата „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще” .

Тази година темата на традиционното за панаира майсторско състезание е „Гайтанджийство”.

В рамките на четири дни шестима майстори ще покажат какво умеят пред председателя на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/ Величка Георгиева, която ще журира техните изделия. На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен и победителят в състезанието, който ще бъде възнаграден с голямата награда - “Сребърна хлопка”. Най-добрият от всички състезавали се майстори ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през м. септември 2012 г. в изложбената зала на АЕК “Етър”.

На 3 септември 2011г. от 11:30 часа в голямата изложбена зала на музея ще се състои официалното откриване на изложбата-базар на Жулиета Георгиева от гр. Пловдив - победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”. Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” и с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от тракийска фолклорна област, Пиринския край и Родопска фолклорна област.

Официалното откриване на Панаира на занаятите е на 4 септември 2011 г. от 11:30 часа с богата фолклорната програма.

Подробности по програмата – на сайта на Етъра – www.etar.org .