Покана от ЕП в партньорство с БТА за набиране на кандидатури за програмата за обучение на млади журналисти „Познавате ли европейските институции?“ Крайният срок за кандидатстване е 15 март 2023 г.

Покана от ЕП в партньорство с БТА за набиране на кандидатури за програмата за обучение на млади журналисти „Познавате ли европейските институции?“ Крайният срок за кандидатстване е 15 март 2023 г.

0 коментара

Европейският парламент в партньорство с Българската телеграфна агенция (БТА) организират обучение за млади журналисти от национални и регионални медии в България по теми на европейските институции с фокус върху Европейския парламент

Програма 

Обучителната програма има за цел да запознае младите журналисти с функционирането на институциите на Европейския съюз, европейските политики и тяхното прилагане в държавите членки.

За обучението ще бъдат избрани 10 журналисти. Други 10 кандидати ще бъдат резерва за следващи обучения.

Обучението ще се проведе в два модула: национален и европейски.

Какво включва националния модул?

В националния модул, който ще се проведе на 5, 6 и 7 април 2023 г., ще бъдат представени общи знания за европейските институции чрез презентации, лекции и дискусии. Предвидена е и конкретна медийна работа по теми от законодателните приоритети на Европейския парламент.

Лектори са водещи експерти по европейски въпроси и опитни действащи журналисти: проф. Ингрид Шикова, доц. Иван Начев, доц. Георги Лозанов, доц. Ралица Ковачева, д-р Първан Симеонов, Николай Желязков и Ива Тончева. В обученията ще се включат български и чуждестранни евродепутати, както и представители на Бюрото на Европейския парламент в България.

Какво включва европейския модул?

Европейският модул предвижда обучение през юни в Европейския парламент в Брюксел за до 5 от 10-те участника, определени на базата на резултатите от представянето им в националното обучение.

Завършилите обучението ще получат сертификат от Бюрото на Европейския парламент в София.

За кого са обученията?

Обученията са за млади журналисти, които работят в национални и регионални медии в България и имат желание да се запознаят с инструментите на европейските институции, което ще им позволи да развият умения да разказват за Европа на достъпен език. Допускат се журналисти, работещи на свободна практика.

Обучението е отворено и за други специалисти в сферата на медиите, когато това е надлежно обосновано и в интерес на Европейския парламент: като създатели на съдържание за социалните медии, мениджъри в сферата на мултимедиите, автори на телевизионно съдържание и специалисти в сферата на данните.

Изисквания, на които кандидатите трябва да отговарят:

Завършено висше образование или професионално обучение

Не повече от 3 години стаж след завършване на образованието

В момента на кандидатстването да работят за национални или местни медии в България

Работно владеене на английски език

Какви документи трябва да представят кандидатите?

Мотивационно писмо

Биография във формат Europass

Портфолио със журналистически материали (статии, интервюта, видеа и др.) в национални или местни медии – за журналисти или портфолио с проекти, по които кандидатът е работил – за специалисти в сферата на медиите

Предимство ще имат кандидати, които представят препоръка от работодателя си.

Документите за кандидатстването се изпращат на: [email protected]

Срокът за подаването на документите е 15 март 2023 година.

За въпроси, на телефон 0888 977 802.


 

Пълния текст на Програмата и повече информация на https://www.bta.bg/bg/eu_institutions