Предприемач
България започва рекламна кампания в Германия, за позиционирането си като целогодишна туристическа дестинация

България започва рекламна кампания в Германия, за позиционирането си като целогодишна туристическа дестинация

"Поставяме началото на иновативна комуникационна кампания „България – открий и сподели“ в Германия, която има за цел да позиционира страната ни като атрактивна туристическа дестинация.” Това обяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференцията на България, която се проведе в рамките на Международното туристическо изложение ITB Берлин. На събитието присъства и посланикът на страната ни в Германия Ради Найденов.

„Комуникационната кампания включва реклама в медии – електронни и онлайн платформи, печатни, както и външна реклама. Разчитаме и на директните контакти – съвместни срещи с туроператори, тъй като за нас е изключително важно тяхното мнение и експертиза за българския туризъм, каза зам.-министърът. Връзката ни с немските медии и посещенията на журналисти в страната ни ще допринесат за опознаването на разнообразните й форми на туризъм - ски, СПА и уелнес, културно-опознавателен туризъм, морски и рекреативен туризъм,” допълни Бранимир Ботев. Проектът на рекламната кампания ще бъде финансиран от ОП „Регионално развитие“.

Пресконференцията бе разделена на два панела - „Открий“ и „Сподели“. В първия панел зам.-министър Ботев представи възможностите и разнообразието, които предлага туризмът в България. Туризмът се превръща в структуроопределяща индустрия за икономиката на страната ни. Само за по-малко от година секторът от 13.6% достигна до 16.5% от БВП на страната. Зам.-министърът даде за пример положителната прогноза на известните финансови анализатори от корпорация „Стенли Морган“, която показва, че до близките няколко години туризмът ще генерира 18% от БВП на България. У нас се наблюдава едно интересно съотношение - местното население е с численост 6,9 млн. души, а чуждестранните ни гости са близо 7.2 млн. Тази тенденция очертава към 2020 г. България да бъде посетена от 9,5 млн. чуждестранни туристи, категоричен бе Бранимир Ботев.

България традиционно е позната на германския пазар като морска дестинация - страна на слънцето и топлото море. Аз бих искал да ви запозная и с потенциала, който имат други туристически продукти – минералните води, балнео- и СПА профилактиката, българските зимни ски курорти и богатото културно-историческо наследство, каза още зам.-министърът. По негови думи все повече продукти като уелнес и СПА, както и планинският туризъм, ще увеличават чуждестранните посещения. Потенциалът на България в това отношение е изключително голям. Имаме 146 върха, разположени в 5 високи планини, които са над 2000 метра. С великолепни възможности за развитие на туризма са и българските ски курорти. Според анализа на най-добрия експерт на зимни курорти Лорън Ванат България има възможност да увеличи около 4.5 пъти своите зимни туристи, достигайки 2.5 млн. на година.

Не по-малък е потенциалът ни в концентрацията на термални минерални извори. България притежава 650 находища с минерални води и над 2 000 извора. Дневният излив на минерална вода в България е 423 млн. литра, което за сравнение е дневният дебит на Ниагарския водопад, заяви зам.-министър Ботев. По негови думи страната ни има 21 града и селища, които са създадени от римски императори върху минерални води, някои от тях са носели и техните имена – Сердика (император Траян), Хисар (император Диоклециан), Костенец (император Константин) и други. Този потенциал би могъл да бъде използван за бъдещото развитие на туризма в България, категоричен бе Бранимир Ботев. Той припомни приетия регламент 20/11/24 от октомври 2013 г., който позволява всяка страна от ЕС да изпраща за профилактика и рехабилитация своите граждани в друга страна членка, което се поема от здравната каса. Вече има инициирани разговори от българска страна със застрахователни компании от Германия, които искат да проучат тази възможност.

Като друг стимул за развитието на туризма в България зам.-министър Ботев посочи богатото ни културно-историческо наследство и в частност тракийската цивилизация. Страната ни има описани и архивирани над 43 хиляди исторически и археологически артефакта, което ни поставя на 3-то място в Европа след Италия и Гърция. Именно това провокира високия интерес към тракийското богатство, каза още зам.-министър Ботев. Той припомни, че нашето Министерство на културата е съорганизатор с „Лувъра“ в Париж за изложбата на тракийското богатство от България, която трябва да се състои през пролетта и лятото на 2015 г. и ще заеме първия етаж на галерията.

В заключение Бранимир Ботев заяви още, че настоящото правителство на България е ориентирано към проактивна политика и стимулиране на инвеститорите в туризма у нас. В резултат на приетото решение №705 на Министерския съвет вече има заявени инвестиционни намерения от сериозни инвеститори от Европа и Азия.

Във втория панел „Сподели“ бе показан иновативен подход, насочен към активната онлайн аудитория, за позициониране на страната ни на световната карта на туристическите дестинации. Представени бяха личното послание на един германец в България – видеоблогъра Стив Хениш, и социалното пътешествие на Бьорн Трох. Позиционирането на пътешествията на двамата блогъри в интернет създават образ на страната ни като вълнуваща и атрактивна туристическа дестинация.

Повече по темата на http://www.mi.government.bg/bg