Предприемач
София бе домакин на Изложението „Дни на италианското образование”

София бе домакин на Изложението „Дни на италианското образование”

Форумът представи 15 от най-добрите държавни и частни университети в Италия, с учебни програми на италиански и английски език

Изложението е част от XIV Седмица на италианския език по света и се проведе под патронажа на Италиански културен институт и Италианска търговска камара в България, от агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс”. Чрез тази подкрепа, италианските институции и бизнес в България подават ръка на българските студенти да продължат образованието си в Италия.

„Италия разполага с отлични държавни и частни университети и аз много се радвам, че Италианският културен институт подкрепя това събитие”, обясни културното аташе на Италия у нас г-жа Ана Амендоладжине. През последните няколко години нарастващ брой български и чуждестранни студенти избират Апенинския полуостров за продължаване на своето обучение. За да отговорят на тази нужда, италианските университети създават програми и на английски език, като добрата новина е, че това става на много достъпни цени.

Таксите в държавните университети се определят на база семейни доходи. Болшинството от българските студенти заплащат между EUR 800–1200 на година. Голяма част от университетите предлагат възможности за финансиране под формата на академични стипендии, покриващи таксите за обучение, а понякога и тези за настаняване. „Освен това, чуждестранните студенти с ниски доходи имат достъп до финансово подпомагане в размер до 5000 евро на година под формата на социални стипендии, намаление на карти за градски транспорт, настаняване, храна и спорт”, заяви организаторът Димитър Александров от агенция „Скай Лайнс”.

Посетителите на изложението „Дни на италианското образование” имаха възможността да се срещнат лично с представители на институциите и получиха информация за програмите, изискванията за прием, крайните срокове и условията за финансиране.

Сред изложителите се открои POLITECNICO DI MILANO, един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн и Римският държавен университет UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA, класиран в "Топ 50” на най-добрите университети в света с по-малко от петдесетгодишна история. Ще присъства UNIVERSITÀ CATTOLICA DEL SACRO CUORE, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди, трима министър-председатели на Италия и осем министри. В изложението участва и UNIVERSITY OF PISA, чийто най-виден възпитаник е „бащата на науката” Галилео Галилей.

Популярните колежи за мода, дизайн и визуални изкуства ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN, NABA и DOMUS ACADEMY също бяха представени. Те предоставят стажове в световно известни компнаии: Alitalia, Fendi, Max Mara, Gianni Versace, Armani, Valentino, Missoni, Trussardi, Pupa, Ferre, Publicis, McCann Erikson, Saatchi & Saatchi и Conde Nast. BOCCONI, CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE и LINK CAMPUS UNIVERSITY имаха представителство чрез Италианска търговска камара в България. В изложението дебютираха миланския институт по мода ACCADEMIA DEL LUSSO, специализираната академия за пилоти ACCADEMIA DEL VOLO, университета за дистанционно обучение eCampus и кулинарната академия LA SCUOLA DI CUCINA.

„За мен е удоволствие да подкрепя изложение „Дни на италианското образование” за втора поредна година. Тази инициатива предоставя възможност на българските студенти, които се интересуват от Италия, да се срещнат с италиански университети и да се информират за своя академичен избор”, каза г-н Марко Монтеки, председател на Италианска търговска камара в България.

Италианска търговска камара в България в сътрудничество със „Скай Лайнс” обявиха конкурс за есе на тема „Качественото хранене: където добрият вкус среща доброто здраве”. Наградите за конкурса са две стипендии от 1000 лева.

В конкурса за есе могат да вземат участие всички, кандидатствали и приети за обучение в Италия чрез агенция "Скай Лайнс" за 2015-2016 учебна година. Есетата трябва да бъдат с дължина до 1000 думи и да се изпратят на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Крайният срок за програмите на английски език е 1 март 2015г., а за програмите на италиански език – 1 юли 2015г.

Tags: Брой 10 2014