Предприемач Произведено в България

Последни новини от mediapool.bg

mediapool.bg - последни 15 новини
 1. Двама ексшефове на Агенцията “Пътна инфраструктура“ (АПИ) – Дончо Атанасов и Лазар Лазаров, както и още четирима души от агенцията са обвинени за инцидента в тунел “Ечемишка“, при който миналия февруари загина една жена, съобщи прокуратурата. Другите обвинени са И. Захариева, в качеството ѝ на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта, Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта; Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта, и Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция “Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта. Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години, посочва прокуратурата. При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние. По делото са събрани множество доказателства, включително заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН. Основните изводи относно причините за разрушаването на металната конструкция, настъпилото произшествие, извършените проверки на тунела и действията на АПИ са в резултат от заключението на комплексна експертиза, изготвена от седем вещи лица със съответна специалност. 
 2. Бизнесменът Николай Банев определи разследването срещу него, съпругата му Евгения и майка му като “селска вечеринка“ и отрече възможността в международна банка, която е на борсата в Лондон, да може някой да вкара 600 милиона евро - изпрани пари. Всичко това Банев определи като “пълен смях“. А на въпроса защо се е стигнало до тук, той препрати журналистите да потърсят отговор от властта.  В този час спецапелативният съд решава дали да го пусне от ареста заедно със съпругата му Евгения . След екстрадирането им от Франция миналата седмица на двамата беше наложена най-тежката мярка за неотклонение заради опасността да се укрият. Според прокуратурата има риск двамата да се укрият заради високия им стандарт и съмненията, че разполагат с достатъчно сметки  в чужбина заради обвиненията за длъжностно присвояване, данъчни престъпления и пране на пари на над един милиард лева. В първия си публичен коментар в съдебната зала миналия петък Евгения и Николай Баневи също определиха като абсурдни обвиненията, че от  2005 г. до ареста им в Ница, освен семейство, били организирана престъпна група, източила четири предприятия, а парите от престъпленията депозирали в офшорни сметки. От вчера част от групата им официално е и майката на Николай Банев - Мария, на която прокуратурата отрежда важна роля в престъпното сдружение. Заради напредналата ѝ възраст тя е на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. 
 3. Група руски депутати са внесли в Държавната Дума пакет от законопроекти за изменение на действащите правила за разпространение на информация в интернет и в медиите, съобщава осковският всекидневник "Комерсант".  Една от предлаганите мерки предвижда до 15 дни арест за ползватели на интернет за изразяване на "явно неуважение към обществото и държавата", друга заплашва средствата за масова информация със сериозни глоби за публикация на "недостоверна информация". И в двата случая се предвижда извънсъдебно блокиране на сведения, които Генералната прокуратура сметне за противоправни. Вестникът цитира шефа на президентския Съвет по правата на човека (СПЧ) Михаил Федотов, според когото тези предложения са лошо замислени и антиконституционни. А според члена на СПЧ Юрий Костанов поправкиje фактически означават реанимация на нормите на съветския наказателен кодекс за преследване на антисъветизма. "Сегашните формулировки за оскърбления на властта са дори още по-лоши, те не изискват да се доказва, че такива изказвания са лъжливи, и пряко противоречат на нормите на конституцията за свобода на съвестта", казва Костанов. "Комерсант" цитира и председателя на сдружение "Открита Русия" Андрей Пивоваров, който казва, че предвидените поправки в закона ще позволят той да бъде арестуван за 15 дни "за всяка критика на властта".  
 4. Седем души загинаха и над 40 бяха ранени, след като високоскоростен турски влак се разби след сблъсък с друга композиция в надлез в Анкара, съобщиха турските власти. Сред загиналите е и машинистът на влака. Трима от ранените 46 души са в тежко състояние. Катастрофата е станала в 6.30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от столицата Анкара към централната провинция Коня и се е ударил в локомотив, извършващ инспекция на релсите. Това заяви пред репортери на мястото на катастрофата губернаторът на Анкара Васип Шахин, съобщи Ройтерс. По-рано бе съобщено, че скоростният влак се е сблъскал с крайградски влак, а първата информация по турски медии бе за удар в пешеходен надлез на гара Маршндиз в района Енимахале.  По думите на губернатора продължават усилията за търсене и спасяване на пострадали. В ход също така са и "технически разследвания", за да се разбере какво точно е причинило катастрофата в района на Йенимахале. Общественият прокурор в Анкара започна разследване на катастрофата, съобщи Анадолската агенция. Видео кадри показват служители на спасителните служби на мястото на произшествието, където вагоните са заклещени под огънатите метални отломки от надлеза.  Ankara Governor Vasip Şahin speaking at the crash scene says that 4 people killed and 43 injured after an high speed train collided with an empty guiding commuter train in Ankara. pic.twitter.com/5IYPhqTgsr — Mehmet Dikbayır (@mehmetdikbayir) December 13, 2018      
 5. Все повече британци искат да имат германско гражданство с наближаване на излизането на родината им от Европейския съюз, съобщи ДПА. Над 500 молби са били подадени през 2017 година, което е огромно увеличение в сравнение с предходните години. Процесът на отделяне на Великобритания се очаква да започне през март 2019 г. и увеличаването на молбите за германско гражданство е сигнал, че британците, живеещи в чужбина, всъщност не вярват на политиците, посочи Холгер Лерхоф от германските статистически служби. Според Лерхоф, който ръководи статистическата служба в Берлин-Бранденбург, увеличаването на молбите на британци за германски паспорт - от 45 през 2015 г. до 178 през 2016 г. и 558 през 2017 г. - е сигнал за общественото недоверие във възможностите на политиците да направляват Брекзита. Докато премиерът Тереза Мей пътува из Европа, за да осигури сделката за Брекзит, все повече хора от Великобритания, минават процедура по натурализация в Германия. Броят на издадените ирландските паспорти също достигна нов рекорд на фона на увеличаването на молбите от жители на Великобритания и Северна Ирландия след референдума за еврочленството на Обединеното кралство през 2016 година. Северна Ирландия ще напусне ЕС заедно с останалата част от Великобритания през март 2019 г., а Република Ирландия остава членка на блока. 
 6. Собствениците на автомобили, регистрирани в София, вече могат да проверят колко би им струвал данъкът за тях през следващата година. Заради законови изменения плащането вече се изчислява по нова формула и на практика всички собственици ще плащат различна сума през 2019 г. За около една трета от хората данъкът се очаква да намалее, а за останалите – да се увеличи в различен размер. Въпреки че окончателните ставки за формиране на данъка в София още не са приети, Столичната община пусна електронен калкулатор, който изчислява евентуалната сума за 2019 г. За целта трябва да бъдат въведени възрастта на колата, екостандартът, на който отговаря, както и мощността в киловати. Тези данни се съдържат малкия талон на автомобилите, които са регистрирани в последните няколко гидини, или в голеемия – за тези, регистрирани по-отдавна. Първата година на регистрация, която е важна за възрастта на колата, е записана под индекс В и в двата докумета. Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати. Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо. В момента калкулаторът може да бъде намерен тук . Той ще бъде достъпен и на страницата на Столична община, в раздел "Справка за задължения и плащания". Калкулаторът може да се ползва и при избор на нова кола, за да се изчисли какъв би бил данъкът за нея. Формулата за изчисляване на данъка за автомобилите беше променена от парламента по предложение на правителството. Целта е за по-старите и отговарящи на по-нисък екологичен стандарт коли да се плаща повече. Общинските съвети сами трябва да определят стойността на два от компонентите във формулата за пресмятане на данъка. Столичната община предлага да се приемат минималните ставки, заложени в закона.
 7. Минималната работна заплата в Испания ще бъде увеличена от началото на 2019 година с 22 процента до 1050 евро месечно, обяви днес премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс. ”Богата държава не може да си позволи да има бедни работещи“, обясни социалистът Санчес и посочи, че увеличението ще е най-голямото от 1977 година. То ще влезе в сила по силата на правителствен указ, защото социалистите, които управляват с правителство на малцинството, още не могат да си осигурят достатъчно парламентарна подкрепа за проекта им за бюджет за идната година. Увеличението на минималната заплата ще струва на испанската хазна 340 милиона евро годишно.  
 8. Издателят на американския таблоид "Нешънъл инкуайър" призна, че е платил за мълчанието на бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, за да й попречи да разпространи твърденията си, че е имала афера с президента Доналд Тръмп преди изборите през 2016 г., предадоха Ройтерс и АП. Федералната прокуратура на Ню Йорк съобщи днес, че медийната компания "Америкън мидиа инк.", като част от споразумение за сътрудничество с прокуратурата и избягване на обвинения, е признала, че е направила плащане от 150 000 долара за Карън Макдугъл "съвместно" с предизборната кампания на Тръмп. Главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Пекър се е срещнал с бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен и поне още един член на кампанията през август 2015 г. и е предложил да помогне с негативните истории за отношенията на Тръмп с жени, като откупи правата върху тези истории, сочи документ, разпространен от прокуратурата. Главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Пекър се е срещнал с бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен и поне още един член на кампанията през август 2015 г. и е предложил да помогне с негативните истории за отношенията на Тръмп с жени, като откупи правата върху тези истории, сочи документ, разпространен от прокуратурата.  
 9. Майкъл Коен, бившият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, бе осъден на три години затвор за незаконно даване на пари на две жени, за да мълчат, по време на предизборната кампания на неговия клиент през 2016 г., както и заради това, че излъгал пред Конгреса за проект за построяване на Тръмп тауър в Москва, съобщиха световните агенции. Тръмп имал извънбрачни връзки с двете жени. Окръжният съдия в Манхатън Уилям Поли осъди Коен на три години затвор за плащанията, които били в нарушение на финансовото законодателство на САЩ. Той отделно постанови два месеца затвор за бившия адвокат на Тръмп за фалшивите му показания пред Конгреса. Коен ще изтърпи двете наказания едновременно, което означава, че ще лежи три години в затвора, отбелязва Ройтерс. През август бившият адвокат на американския президент призна за плащанията, а през ноември - и за фалшивите изявления. "Много пъти имах усещането, че е мое задължение да прикривам мръсни номера" на (Тръмп), каза днес Коен пред съдията.
 10. Нови строежи - най-вече на жилища, нов булевард и трамвайно трасе. Това предвиждат проекти на подробни устройствени планове за разширение на "Младост 1А" с над 34 хектара. Идеите за разширение на квартала към бул. "Цариградско шосе" в момента са подложени на обществено обсъждане. Целта на плановете е да определят правила за строежите в тази все още незастроена част от квартала. Без цялостните устройствени планове това може да става на парче, а собствениците на имоти в този район са много, а терените - разпокъсани. По подобен начин бяха застроени някои нови квартали на София като "Манастирски ливади" или "Кръстова вада". Там изграждането на публична инфраструктура изостава. Заради безразборното застрояване и наблъсканите една в друга сгради, улиците са тесни, често без тротоари. Няма места за локални градинки, детски площадки, детски градини и училища. Въпреки това не липсват критики към идеите за планираното разширение на "Младост 1А". Те са основно за това, че се предвиждат доста жилищни сгради, а няма отредени терени за детска градина, например. Темата за застрояването е чувствителна в "Младост", където през последните години имаше доста протести срещу подобни планове. Заради общественото недоволство беше сменен и един от районните кметове - Цвета Авджиева, а на нейно място беше избрана водачката на протестите Десислава Иванчева. Иванчева в момента е в ареста по обвинение за подкуп. Плановете на общината са за застрояване и нови улици в свободните момента площи край кв. "Младост 1А". Илюстрацията е от Google maps. Плановете за разширение на "Младост 1А", обхващат териториите между ул. "Ана Ахматова" и бул. "Цариградско шосе" и достигат близо до търговските и офис сгради около магазин "Метро". Целта на проектите е да се създаде "градоустройствена основа за бъдещо урбанистично развитие на територията, възстановените имоти да се окрупнят по собственост и да се групират подходящо, за да могат да получат съответстващо на функциите им обслужване". Самите територии попадат в смесена многофункционална зона. Повечето предвидени сгради са до десетина етажа. Общо за озеленяване са предвидени около 5 на сто от цялата територия. Предвидено е продължение на бул. Копенхаген", който в момента минава само през територията на кв. "Дружба" и стига до бул. "Цариградско шосе". Идеята е този булевард да бъде продължен към кв. "Младост" и да стигне до метростанцията "Младост 3". До нея също има построен булевард, който завършва в нищото и се ползва основно за паркинг. Един от двата подробни устройствени плана за незастроените терени в "Младост". Те могат да бъдат видяни тук и тук. Илюстрация: Столична община Всъщност проектът за продължаване на бул. "Копенхаген" е от години, но за целта трябва да бъдат отчуждени доста частни терени. "С изграждането на този участък ще се подобрят транспортните връзки на територията, автомобилни и масов градски транспорт, на първо място към жк "Дружба", жк "Младост" и всички останали райони на София", пише в обяснителната записка за плановете. В момента основната връзка на "Младост" с останалите части от града е натовареният бул. "Александър Малинов". По бъдещото продължение на бул. "Копехаген" трябва да бъде направено и трамвайно трасе. Преди кръстовището с улица "Ана Ахматова" трамваят ще минава под земята. Линиите ще са над тези на метрото. Последната спирка и обръщалото ще са в района на метростанцията "Младост 3". Самата улица "Ана Ахматова" трябва да бъде продължена и да стига също до бъдещата нова отсечка от бул. "Копенхаген". Така тя трябва да се направи връзка между бул. "Александър Малинов" и бул. "Копенхаген". Плановете предвиждат и обособяването на обществен паркинг с 45 места до входа на метрото.
 11. В Брюксел започва двудневно заседание на лидерите на Европейския съюз, включително премиерът Бойко Борисов, на което британският премиер Тереза Мей ще информира колегите си за актуалното развитие на събитията по Брекзит. Това ще стане на работна вечеря, след което лидерите ще продължат заседанието си във формат 27 и ще приемат заключения по оттеглянето на Великобритания от ЕС, съобщи БНР. На дневен ред на последната лидерска среща за годината ще бъде и темата за миграцията, като Съветът ще направи цялостен преглед по въпроса, в т.ч. и по реформата на общата европейска система за убежище. България ще подкрепи целенасочени и съобразени със спецификата на третите страни действия от страна на ЕС, които да спомагат мигрантите да останат в близост до регионите на произход. Страната ни смята, че е необходимо да продължи да се следи развитието по всички миграционни маршрути, както и да се създаде механизъм за ранно идентифициране на признаци на увеличен натиск. Противодействието на дезинформацията ще бъде друга ключова тема на заседанието. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще представят впечатленията си за прилагането на Минските споразумения, ще бъде обсъдена и ситуацията в Азовско море. Многогодишната финансова рамка е друга важна тема, в рамките на която ще се дебатира кохезионната политика. България ще отстоява позицията, че финансирането на новите политики не бива да бъде за сметка на традиционните като общата селскостопанска и кохезионна политика. Сред другите теми на вниманието на лидерите ще бъдат единният пазар и климатичните промени.
 12. Притиснато от възхода на антисепаратистките сили, испанското социалистическо правителство изостави помирителния тон към каталунските сепаратисти и заплаши вчера отново да поеме контрола върху обществения ред в Каталуния, ако регионът е неспособен да го направи. Начело на правителство на малцинството от юни, премиерът Педро Санчес предприе еквилибристки хватки, като зачести жестовете към сепаратистите с надеждата да получи гласовете им за одобрение на бюджета за 2019 г. Но тази политика на помирение, остро осъдена от десницата, му донесе поражение на местните избори в Андалусия на 2 декември. Тонът се промени. Министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка предупреди каталунските власти, че ако регионалната полиция "Мосос д'ескуадра" не изпълни "функциите, които са й възложени", националните сили за сигурност ще се намесят. Това предупреждение, разпространено вчера от испанската преса, бе отправено след като за 15 часа в събота магистрала (AP-7), свързваща Франция с испанското средиземноморско крайбрежие, бе блокирана от Комитетите за защита на републиката (КЗР), без да се намеси местната полиция. Тези радикални каталунски активисти, свикнали на крайни действия, след това вдигнаха бариерите на пунктовете за заплащане на пътна такса като "жълтите жилетки" във Франция. Каталунската полиция попадна между два огъня Каталуния, заедно със Страната на баските и Навара, е един от трите автономни региона в Испания, разполагащи със собствена полиция. В останалите поддържането на реда е осигурено от националната полиция и Гражданската гвардия. Но в богатия североизточен регион "Мосос" попадна между два огъня. От една страна, испанското правосъдие обвинява бившите й командири за участие в опита за отцепване през октомври 2017 г. Те ще бъдат съдени догодина. От друга страна, регионалният премиер Ким Тора, който открито насърчи КЗР да "засилят натиска" през октомври, поиска оставката на началниците на "Мосос" след острите сблъсъци миналата седмица между полицията и активистите от КЗР. Неговият "вътрешен министър" отказа, за да уталожи възмущението сред силите си. Заплашвайки отново да поеме контрола на обществения ред в Каталуния, Мадрид иска също да осигури плавно протичане на заседанието на правителството, предвидено за 21 декември в Барселона, което радикалните сепаратисти вече се заканиха да парализират с демонстрации. Противодействие срещу завоя надясно На националната политическа сцена, премиерът Педро Санчес се опитва да си върне инициативата, докато десницата го обвинява, че е станал заложник на каталунските сепаратисти, които му гласуваха доверие през юни. Антисепаратистката риторика впрочем донесе успех на десницата и на крайната десница на изборите в крепостта на социалистите - Андалусия, първите избори от идването на Санчес на власт. Призивите на опозицията към Санчес да покаже твърдост към сепаратистите още повече се засилиха след като в събота Ким Тора насърчи каталунците да последват примера на Словения, която провокира кървав конфликт, като едностранно обяви независимост от Югославия през 1991 г. Министърката на отбраната Маргарита Роблес заклейми във вторник Ким Тора с много остри думи. "Човекът, който не изпълнява задълженията си като премиер и окуражава прибягването към насилие, няма никаква легитимност, за да поеме и най-малката политическа отговорност", заяви тя пред журналисти. "Резултатите в Андалусия, които засилиха завоя надясно на испанския електорат и радикализацията на обстановката в Каталуния, създава ситуация, при която Санчес е принуден да направи жест, за да покаже, че правителството няма да позволи радикално залитане (на КЗР) в Каталуния", смята политологът от Барселона Ориол Бартомеус. Но пълен разрив с каталунските сепаратисти, без които Санчес не може да осигури подкрепа за приемане на бюджета, който иска да представи пред парламента през януари, поставя под заплаха по-бързо от очакваното оцеляването на правителството му. "Очевидно, ако ситуацията в Каталуния се изостри, ще стане невъзможно да се спази изборния график", в момент, когато според повечето наблюдатели правителството мисли за избори през есента, "и ще има незабавно свикване на вот", смята политологът. По БТА
 13. "Опасността от Брекзит без споразумение нараства", предупреди в понеделник британският премиер Тереза Мей, принудена да отложи за неопределено време планираното за вторник гласуване в парламента на споразумението за напускане, срещнало съпротива от всички политически партии. Последствията от вариант "без сделка", от какъвто се опасяват икономическите среди, остават трудно предвидими. Британското правителство, което вече публикува десетки технически бележки, за да подготви населението за тази вероятност, "ще работи по-интензивно върху този потенциален изход", обяви британската министър-председателка. Ето какво би се случило след 29 март 2019 г. в случай на развод без споразумение между Лондон и Брюксел: Мобилни телефони и банкови разходи Една от първите осезаеми за британските и европейските потребители последици ще е роумингът - възможността при пътуване да се ползва мрежата на чуждестранен мобилен оператор. При варианта "без сделка" услугата, която в момента е безплатна за потребителите в рамките на ЕС, ще стане платена за пътуващите, които прекосяват Ламанша или ирландската граница. Същото се отнася за ползването на карти за разплащане, при което ще има допълнителни разходи. Банковите процедури ще станат "по-бавни" според Лондон. Клиентите на базираните във Великобритания инвестиционни банки в ЕС повече няма да могат да ползват техните финансови услуги. Много банки разкриха свои клонове на континента, за да избегнат сътресенията. Летищен хаос Вариантът "без сделка" би могъл да създаде истински хаос по летищата, както във Великобритания, така и в чужбина. Британските и европейските авиокомпании може да изгубят правото си да изпълняват полети между ЕС и Обединеното кралство, което ще парализира трафика. Лондон предвижда да издаде на авиокомпаниите разрешения, за да могат те да продължат нормалната си работа, и очаква от ЕС за направи същото, но въпреки това очаква смущения при някои полети. Движението на влака "Евростар" също може да срещне трудности, тъй като лицензите на британските железопътни компании повече няма да са валидни в Европа. Бумащина Хилядите компании, които се занимават с износ или внос във Великобритания ще трябва да усвоят попълването на нови митнически декларации и да се подготвят да плащат нови данъци. Лондон обяви намерение да работи с индустрията "за свеждане до минимум на забавянията и допълнителното бреме за законната търговия". Обединеното кралство обяви също въвеждането на защитени географски наименования за продукти като шотландското уиски и сиренето "Стилтън", които досега се ползваха с аналогични европейски обозначения. Британското правителство посъветва производителите да поискат такъв защитен статут от ЕС. Засегнати ще бъдат и пакетираните цигари: ще трябва да се въведат нови етикети с предупреждения за опасностите от тютюнопушенето, тъй като правата върху използваните сега снимки са собственост на Европейската комисия. Лекарства и сперма За да се подготви за всякакви ситуации, Великобритания ще добави лекарства за още шест седмици към складираните количества за три месеца, с които разполага в момента. Страната ще напусне Европейската агенция по лекарствата, но ще продължи известно време да признава европейските тестове и процедури за сертифициране, за да избегне двойна процедура и прекъсване на веригата за доставки. Лондон обаче повече няма да може да ползва европейските банки за сперма. Британските здравни заведения ще трябва да разработят нови споразумения и биха могли да прибягнат до внос от трети страни. Предупреждения към потребителите Британското правителство предупреди гражданите, че е възможно да се лишат от достъп до някои платформи за стрийминг като Нетфликс или Спотифай, след като страната излезе от единния цифров пазар. Потребителите, които пазаруват по интернет, ще трябва да плащат повече, тъй като колетите, доставяни във Великобритания от континента, повече няма да могат да се ползват с облекчен данък добавена стойност (ДДС). На британците, които са на почивка в Европа, може да се наложи да си извадят международна шофьорска книжка, тъй като тяхната вече може да не важи. Колкото до транспортирането на домашни животни, то ще бъде регламентирано с по-строги санитарни регулации. Може да се наложи посещение при ветеринар да се прави най-малко четири месеца преди планираната дата на пътуването.   По БТА.
 14. Британската премиерка Тереза Мей очаквано спечели вота на доверие в Консервативната партия, който се проведе късно вечерта в сряда. Тя беше подкрепена от 200 депутати на торите, а 117 гласуваха срещу нея. Въпреки че спечели вота, тя обяви по-рано, че няма да води Консервативната партия на следващите парламентарни избори. Мей се срещна с консерваторите в Камарата на общините преди те да й гласуват вот на доверие. Британската премиерка е признала, че има съпротива срещу това тя да води управляващата партия на следващите избори. В същото време тя предупредила, че сега е много лош момент за смяна на лидера, и подчертала, че Брекзит трябва да бъде осъществен и то навреме, каза един от присъствалите депутати, Алек Шелбрук. Той цитира изявление на Мей, че тя няма да свиква предсрочни парламентарни избори до редовните през 2022 г., но няма да води консерваторите на тези избори. Мнозина депутати консерватори са силно разгневени заради начина, по който Мей се справя с процеса по излизане от ЕС. Доверието към Мей освен това намаля, след като тя отмени гласуването в парламента на споразумението за Брекзит, договорено с Брюксел. Няколко часа преди вота обаче стана ясно, че все повече депутати от торите изразяват подкрепа за нея и тя ще спечели гласуването.  Мей се нуждаеше от подкрепата на най-малко 158 от 315 депутати тори, за да запази поста си. След като Мей спечели вота, тя остава на поста си и това положение не може да се оспорва през следващите 12 месеца. Съществена вътрешнопартийна съпротива обаче може да направи лидерството й несъстоятелно. Мей обяви, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие Преди вота британският премиер каза, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие. В изявление пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 Мей каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС, подкрепено на референдум от мнозинството британци преди две години. Министър-председателката предупреди, че смяната на лидера на Великобритания ще породи несигурност в момент, в който страната най-малко може да си го позволи. Смяна на националния лидер ще доведе до още по-голямо разделение, до отлагане или до спиране на процеса на Брекзит, допълни Мей. Тя изтъкна, че нов национален лидер няма да има време да предоговори споразумението за излизане от ЕС и да прокара съответното законодателство в парламента до 29 март 2019 г. На тази дата Великобритания би трябвало да излезе от ЕС. Заради вота за недоверие Мей отложи визитата си в Ирландия, планирана за днес. Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс. Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство. Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид, потенциален кандидат за поста на Мей, каза, че избори за нов лидер на консерваторите "е последното нещо, от което се нуждае страната точно сега". Джавид заяви в Туитър, че подкрепя напълно Мей и че тя е най-подходящият човек да гарантира излизането от ЕС на 29 март догодина. Министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд също заяви пълната си подкрепа за Мей. "В този критичен момент трябва да подкрепим и работим с министър-председателката, за да осъществим излизането от ЕС и вътрешнополитическите си цели - амбициите за подобряване на живота на хората и за увеличаване на заплащането и работните места", отбеляза Ръд в Туитър, цитиран от ДПА. "Страната се нуждае от нов лидер, време е г-жа Мей да се оттегли", заяви пак в Туитър депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог, който оглавява консервативна група от около 80 евроскептични законодатели. Бившият министър за Брекзита Дейвид Дейвис каза, че ще изслуша речта на Тереза Мей на срещата със съпартийците й по-късно, преди да огласи дали ще я подкрепи на вота. Без подкрепа от европейските лидери Вчера европейските лидери отхвърлиха един след друг искането на Мей за предоговаряне на условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Мей посети във вторник Хага и Берлин, където разговаря с колегите си Марк Рюте и Ангела Меркел в опит да изкопчи уверения, че европейците няма да използват предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да обвържат Обединеното кралство за неопределено време с европейския митнически съюз. Меркел обаче заяви пред депутати от своя Християндемократически съюз, че не вижда ”никакъв начин“ за промяна на споразумението за Брекзит. По-късно Мей се срещна и с председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също не ѝ остави много надежди. ”Споразумението, което постигнахме, е възможно най-доброто. То е единственото възможно. Така че няма никакво място за предоговаряне, но, разбира се, има място, ако бъде използвано разумно, за по-нататъшни разяснения и интерпретации“, каза той. Споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз подлежи на разяснения, но не и на предоговаряне, обявиха австрийското председателство на Съюза и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. ”Европейският съвет иска да помогне. Въпросът е как“, написа председателят му Доналд Туск в Туитър след "дълъг и откровен“ разговор в Брюксел с британския премиер Тереза Мей. Доналд Туск обеща, че на срещата на върха в четвъртък европейските лидери ще обсъдят начини да улеснят ратифицирането на сделката за Брекзит в британския парламент, а също и готовността на 27-те страни-членки за Брекзит без споразумение. В понеделник британската премиерка Тереза Мей отложи гласуването на споразумението в британския парламент, тъй като предварително беше ясно, че то няма да получи необходимата подкрепа. Мей заяви, че иска да получи допълнителни уверения от ЕС по т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница и тогава ще вкара споразумението в парламента. Крайният срок за гласуване в парламента е 21 януари, а Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март. Евентуалното отхвърляне на сделката може да доведе развода между Обединеното кралство и Европейския съюз до хаос, като възможните варианти са Брекзит без сделка, нов референдум или ново предоговаряне на споразумението. Опозицията Слабостта на британския премиер Тереза Мей "напълно блокира правителството в този критично важен за страната момент", заяви председателят на опозиционната Лейбъристка партия Иън Лейвъри, цитиран от Ройтерс. "Недообмисленото споразумение за Брекзит на министър-председателката няма подкрепата на кабинета й, на партията й, на парламента или на страната. Вътрешните разделения в Консервативната партия застрашават работните места и жизнения стандарт на хората", заяви той. Лидерът на опозиционната партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл призова Мей да покаже истинско лидерство и да свика нов референдум, за да се излезе от задънената улица с Брекзита, с опция за оставане в ЕС. Водачката на Шотландската национална партия Никола Стърджън каза, че вотът довечера е "остро напомняне, че Великобритания е изправена пред хаос и криза изцяло поради яростната гражданска война в партията на торите".
 15. Невен Дилков е избран за член на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации (ECTA - European competitive telecommunications association). За първи път в браншова организация от този ранг има представителство от страна на български телеком оператор, съобщиха от "Нетера" ЕООД. Неправителствената организация, която е създадена от алтернативните телеком оператори, има за основна цел съхраняване и насърчаване на конкуренцията на телеком пазара в Европа. ECTA работи с всички национални регулаторни и законодателни институции в ЕС вече повече от 20 години. В европейския контекст това са BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), Европейската комисия и други регулаторни и браншови организации. "Този избор е въпрос на чест и голямо признание. Европа изобщо не е това място с единен пазар, както много от нас биха искали да бъде. За съжаление много изостава по отношение на азиатските държави и САЩ, където има много по-голям и консолидиран пазар на телеком услугите. ECTA работи за това регулациите да се развиват в посока опростяване и създаване на условия за подобряване на конкурентната среда", казва Невен Дилков, който е управител на "Нетера". Неговата цел е да повиши видимостта на малките и средни телеком оператори в Европа. "Твърдото ми разбиране е, че малкият и средният бизнес е този, който поддържа жива икономиката на страната, повишава жизнения стандарт, подобрява качеството на услугите и се грижи за конкурентноспособността", казва Невен Дилков. Той става част от Борда на директорите на ECTA в ключов момент. Предстои приемането на Европейски кодекс на електронните съобщения (EECC), който ще обхване четири действащи директиви - Рамковата директива, Директивата за разрешение, Директивата за достъп и Директивата за универсалната услуга. Задачата на този кодекс е да въведе нови регулаторни практики, които да гарантират конкуренция и условия за навлизане на пазара на нови участници и технологии. Освен това предстои приемането на 19 на брой насоки от BEREC по прилагане на Кодекса. Участието на Невен Дилков в борда на директорите на ЕСТА гарантира на българските телеком оператори и потребители, че те ще са близо до информационния поток и ще научават информацията от извора проактивно, а не реактивно. "Нетера" ЕООД е независим телеком оператор за стандартни и комплексни услуги и проекти в Европа над 20 години. Нейно дело са спътниковата връзка за първите интернет доставчици в България, първият подводен оптичен кабел през река Дунав и първата онлайн телевизия за българи в чужбина. През 2012 г. стартира първият в света дистрибутиран интернет exchange - NetIX. Дежурните инженери на "Нетера" използват диаграми на състоянията, въведени за първи път в индустрията от компанията. Целта на компанията е да осигури първокласно обслужване на всеки един етап от инфраструктурата до бъдещите технологии. Портфолиото на организацията включва интегрирани глобални комуникационни решения, базирани на последните технологии за оптична, IP и сателитна свързаност. "Нетера" е известна с надеждни услуги за VPN и за мрежи за данни, интернет достъп, колокейшън, изграждане и поддръжка на спътникови инсталации.