Предприемач Произведено в България

Последни новини от mediapool.bg

mediapool.bg - последни 15 новини
 1. За поредна година в София се проведе шествието на крайните националисти "Луковмарш", въпреки че беше забранено от Столичната община. Демонстрацията събра стотина привърженици. Кметът Йорданка Фандъкова беше позволила единствено поставянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков. Участниците се събраха пред НДК и се отправиха към ул. "Тракия", където е бил домът на ген. Луков. Полицейското присъствие по маршрута беше засилено. Жива верига от полицейски служители охраняваше гражданите, които участват в шествието. Шествието се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков, министър на войната в Царство България в периода 1935 – 1938 г. и водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ). Луков е изповядва националсоциалистическата идеология и е поддържал близки връзки с Третия райх. Той е убит от комунисти през 1943 година. Едновременно с “Луковмарш“ в София се проведе и демонстрация под наслов “Без нацисти по улиците ни". Тя беше организирана в социалните мрежи, а сборното място беше пред Централните минерални бани. Организаторите на шествието изразиха своята солидарност с всички жертви на фашизма, сред които бежанци и мигранти, роми, евреи и други. Те подчертаха, че събитието им не е обвързано с политически партии. Сред протестиращите имаше и много чужденци, включително анархисти от Гърция.
 2. “Ако ГЕРБ подкрепят ДПС в техните разбирания по циганския въпрос, аз няма да имам друг избор освен да си подам оставката, защото това е морален акт“. Това каза лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов в събота пред бТВ. Той отговори на въпроса дали сериозно има намерение да подаде оставка, ако ГЕРБ не подкрепи предложената от него Концепция за интеграция на ромите. "Смятам, че колегите от ГЕРБ са абсолютно съгласни с факта, че България повече не може да си затваря очите пред проблемите, които ние имаме с тази немалка част от населението, което не се интегрира, не може да чете, не иска да работи и това поражда сериозни проблеми", каза лидерът на ВМРО.
 3. Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Димитър Желязков – Митьо Очите с аргумент, че на свобода може да извърши друго престъпление.  Съдът обяви, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано заключение, че Желязков е извършител на по-голямата част от престъпленията. Митьо Очите е обвинен като лидер на престъпна група за рекет, побои и палежи. Той бе арестуван в Турция през август и екстрадиран в България на 15 февруари. Пред съда бяха представени част от показанията на 12-те анонимни свидетели по делото. Някои от тях твърдят, че бандата на Очите е контролирала силово бизнеса с погребалните агенции в Бургас. Собственик на едно от бюрата е бил принуден да прехвърли бизнеса си на посочени от бандата хора. Негова колежка е трябвало да прехвърли джипа си, се твърди в анонимните показания. Някои търговци са плащали по 20% от печалбата си, за да бъдат оставени на мира, казват свидетелите. Стигало се е и до палежи на катафалки, за което бандата плащала около 1000 лв. Свидетелите обясняват, че бандата на Очите разполагала с наказателна бригада, за да контролира и дилърите на наркотици. "Цялата обвинителна позиция на прокуратурата се свежда до коментар на група свидетели със скрита самоличност. В техните показания няма конкретика. Кажете ми, има ли и половин грам наркотично вещество, иззето по делото. Достатъчно е някой да каже името на Димитър Желязков и всичко се приема абсолютно безкритично“, каза адвокат Илиян Василев, цитиран от “24 часа“. Той обясни, че в подслушаните разговори на предполагаемата банда за изнудване на погребални агенции няма ни един записа разговор на Желязков. По време на заседанието съдия Николай Димитров обясни, че по делото няма доказателства, че Желязков се е скрил умишлено от властите в Турция. Обвиняемият обясни, че дори не е получил призовка да се яви пред прокуратурата “Нямал съм намерение да избягам, нямал съм такава мисъл въобще. Просто трябваше да ми пратят призовка. Ако знаех (че ме търсят), нямаше да тръгвам за чужбина", каза Митьо Очите. Той се оплака от престоя си в турския арест през последните пет месеца. По думите му за 54 души е имало 24 легла. “По земята спяхме. Беше ужас“, каза той. Все пак остава в ареста Съдът обяви, че действително има влошаване в медицинското състояние на задържания, но от медицинската експертиза не можело да се направи извод, че Очите не може дастои в ареста. Лекарите все пак са препоръчали Митьо Очите да се оперира. Заседанието по делото се забави, защото адвокатът на Желязков поиска да бъде извикана линейка, защото клиентът му имал кръвоизлив.  Той обясни, че Очите имал неизвадени куршуми в тялото си.Оказа се, че Очите има херния и други проблеми, които налагат операция.  Обвиняемият каза, че обвиненията срещу него се крепят на слухове и анонимни свидетели. Той каза, че се притеснява само за здравето си и е бил в Турция за лечение, а не да се укрива. "Отидох на лекар в Турция. Там съм опериран. Имам документи, бях на преглед", каза Желязков.
 4. Адвокатската кантора “Бюкюджан и Кабаиванов“ обяви, че ще атакува пред Върховния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) aбcypдите oт Πpaвилниĸa зa пpилaгaнe нa Зaĸoнa cpeщy изпиpaнeтo нa пapи, ĸoйтo e в cилa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa. Адвокатите ĸaнят вcичĸи зaинтepecoвaни лицa, бpaншoви opгaнизaции и eĸcпepти дa ce пpиcъeдинят ĸъм жалбата им. “Bчepa, c изтичaнe нa cpoĸa, в ĸoйтo тpябвaшe дa бъдe изпълнeнo eднo aбcypднo зaдължeниe дa yвeдoмим ДAHC зa плaнoвeтe cи зa oбyчeниe ĸaĸ ce пepaт пapи, aтaĸyвaxмe нeлeпaтa paзпopeдбa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд.Kaним вcичĸи зaинтepecoвaни лицa, бpaншoви opгaнизaции и eĸcпepти дa ce пpиcъeдинят ĸъм нac пo тoвa дeлo. Heĸa изпълним нa пpaĸтиĸa пoвeлятa дa бpaним въpxoвeнcтвoтo нa пpaвoтo – дopи и oт зaĸoнa!“, се казва в призива на адвокатската кантора Правилникът задължава десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до петък (15 ноември) в ДАНС планове за обучение на служителите си срещу прането на пари през 2019 г. Това обучение ще трябва да се прави всяка година. Д есетки хиляди фирми и неправителствени организации ще трябва да пишат и специални вътрешни правила. Санкциите за нарушителите са сериозни - от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и 2000 до 20 000 лв. за фирми. За финансовия сектор глобите стигат до 50 000 лв.
 5. "Толкова работа имам. Толкова ми е трудно да прокарам държавата през иглени уши. Събота е днес, вкарвам цялата си енергия, за да направя нещо добро за страната и да я представя добре. Тези, които нямат работа, да си говорят". Така каза премиерът Бойко Борисов в Мюнхен. Цитиран от Нова телевизия. Коментарът бе в отговор на въпрос за ветото, което се очаква да бъде наложено  от президента Румен Радев върху гласуваните в четвъртък промени в Изборния кодекс.
 6. Множество известни българи подкрепиха “Манифест: Заедно срещу омразата“, който се разпространява в социалните мрежи от 6 февруари. Манифестът е подписан за първи път на 11 септември миналата година от кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и председателя на организацията на евреите “Шалом“. Той започва да набира популярност едва през февруари т.г. след създаването на специален профил във Фейсбук в навечерието на Луковмарш. С кратки обръщения манифестът е подкрепен от известни лекари, академици, посланици, политици (от ГЕРБ, БСП и "Демократична България"), активисти за човешки права, артисти, журналисти, общественици и др. Mediapool публикува пълния текст на манифеста “С уважение помним и няма да забравим, че в историята на страната ни е вплетена златната нишка на традиционна толерантност към различните от нас, независимо от тяхната етническа, национална или религиозна принадлежност. Помним още многото уроци от историята на Европа и света, които демонстрират съдбоносните последици от липсата на толерантност и как гибелното пътуване към геноцида започва с изричането на първите думи на омраза. Помним акта на спасение на българските евреи преди 76 години, който освен морален подвиг сам по себе си, се е отплатил многократно и продължава да се отплаща с благодарност, обич и уважение към спасителите. Разбираме, че онези, които мразят, оставят наследство от пепел и развалини. Осъзнаваме отговорността на нашето поколение да съхрани традицията на толерантност и да учи своите наследници на уроците от историята, за да сме сигурни, че идните поколения ще пазят и продължат тази традиция. Подписваме настоящия Манифест като лично обещание, че ще противостоим на нетолерантността и речта на омразата. Подписваме настоящия Манифест с разбирането, че конституционната и законова защита на свободата на словото не се простира върху речта на омразата. Подписваме настоящия Манифест като обещание не само да не използваме реч на омразата, но също никога да не мълчим и стоим безучастно, когато други го правят. Подписваме настоящия Манифест като обещание да действаме решително и своевременно, когато и където бъде използвана реч на омразата, в обществен или политически контекст, в личен разговор, в социалните мрежи, на стадиона, по стените на сградите или по улиците на страната, било то писмено или устно“. Подписваме настоящия Манифест с поглед в бъдещето, с визия за България като място без реч на омразата, където всеки град и село е място на толерантност, и с обещанието да сме неуморни в преследването на тази визия, докато тя се превърне в реалност.
 7. Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс обяви намеренията си да посети България тази година след срещата си в събота с премиера Бойко Борисов в Мюнхен. Българският премиер потвърди и за посещението на руския премиер Дмитрий Медведев на 4 март. Търговските отношения със САЩ и ръстът на американските инвестиции в България са били сред темите на разговор с вицепрезидента Майкъл Пенс, обясни Борисов. Двете страни са обсъдили постигнатото от България по време на председателството на Съвета на ЕС, както и позицията на България за ситуацията във Венецуела. Пенс е изразил одобрението си за работата на страната ни на всички нива, като специално е изтъкнал дейността на българските специални служби, бе съобщено след срещата. Борисов е имал разговор и с еврокомисаря по бюджета и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Темата е била за газовияхъб “Балкан“. “Това(хъбът) не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса – да мине Турски поток и да стане газов хъб Балкан. Искаме да имаме това, което имаме към момента“, каза Борисов. Той се срещна и с премиера на Федерална провинция Бавария Маркус Зьодер, който се е съгласил, че България се нуждае от финансова подкрепа  за охраната на границата.
 8. Осем от заразените с морбили 21 души в Разлог са получили усложнения. Дете на 9 години и мъж на 27 години са били приети по спешност в реанимацията на благоевградската болница. Състоянието на мъжа вече се е подобрило, но детето продължава да е с дихателна недостатъчност, съобщава Нова телевизия При някои от заразените децата има развити пневмонии, а при едно от тях, което е било настанено в инфекциозното отделение в петък, много бързо са се развили симптомите на болестта. Настъпила е тежка дихателна недостатъчност и се е наложило детето да бъде преместено в реанимация. Детето засега е стабилизирано. "Едно от децата с пневмония е на 2 години. При големите болестта протича по-леко, като единият също беше с тежка дихателна недостатъчност, но се подобрява”,обявиха от болницата в Благоевград. Тежестта, с която протича заболяването, не зависи от възрастта, а от имунитета на пациентите. В болницата в Разлог вече са взети всички мерки срещу разпространението на морбили, уверяват от лечебното заведение. Детското отделение там е затворено. “Спрени са всички визитации в цялата болница. Към момента няма да има затваряния на нови отделения”, казва директорът на здравната инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. В петък стана ясно, че 18 от болните са се заразили в болницата в Разлог. Причината е, че там няма инфекциозно отделение и болно от морбили дете е било изолирано твърде късно. В региона издирват контактни лица, за които се предполага, че може да са заболели от морбили.
 9. Автобус, пътуващ по линия 108 на столичния градски транспорт, е катастрофирал в стълб по улица “Илиенско шосе”. Няма пострадали пътници, съобщава бТВ. Причината за инцидента е, че на 52-годишния шофьор му е прилошало, което е довело до загуба на контрол. Той е прегледан на място от екип на Спешна помощ и е освободен за домашно лечение. Шофьорът е бил с нормален работен график. Той е почивал в събота и неделя през миналата седмица, било е предвидено да бъде в почивка от понеделник. Катастрофиралият автобус е откаран в гараж “Земляне” за ремонт.
 10. Фермерите в Гърция ще продължат с блокадите на пътища и през следващата седмица, след като преговорите с правителството за данъчни облекчения се провалиха. Лидерът на профсъюза, представляващ фермерите от Лариса, Ризос Марудас, определи действията на правителството като “враждебни“. “Правителството се държи враждебно с фермерите, докато подпомага собствениците на кораби, търговците и банкерите“, каза Марудас. Синдикалният лидер съобщи, че през следващия месец са планирани нови блокади, след прегрупиране на демонстрантите и обсъждане на нови протестните тактики, съобщава “Катимерини“. Фермерите организираха 23 блокади досега на ключови кръстовища на национални магистрали в Централна Гърция през последните седмици. Въпреки натиска правителството не се поддаде на исканията им.
 11. Младо момиче от врачанското село Добролево е нанесло побой с метална тръба на възрастен мъж от същото село. Сигнал за случая е подаден в полицията от личния лекар на дядото, съобщава “Дарик“. 69-годишният мъж е бил транспортиран във врачанската болница, където е настанен за лечение със счупен крак. Няма опасност за живота му След побоя, непълнолетната откраднала от жертвата на побоя 160 лева. Тя е задържана в полицейското управление в Бяла Слатина.
 12. Тайванското правителство се опитва да потуши скандал, свързан със сигурността на военни обекти на страната, които случайно бяха заснети и качени в мрежата от “Гугъл мапс“, съобщава “Раша тудей“, цитирана от “Дарик“. След обновяване на приложението, в което има снимки с изключително висока резолюция, в него могат да се видят секретни ракетни силози и дори типа на ракетите в базата. От тайванското министерство на отбраната са изпратили официално искане до “Гугъл“ да замъгли изображенията на секретните военни обекти, които могат да бъдат видени в детайли от “враговете на родината“ и могат да застрашат националната сигурност на страната. Министърът на отбраната Йен Де-фа заяви, че реално обектът може да бъде преместен, тъй като ракетните установки нямат фиксирана позиция. Информацията беше потвърдена от анонимен военен източник, който подчерта, че вероятно снимките са остарели, тъй като Тайпе често премества отбранителните си съоръжения, за да “ги скрие и да заблуди врага“. Сформиран е специален екип, който да работи в тясно сътрудничество с “Гугъл“, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще. Това не е първият подобен инцидент. През 2016 година Тайпе помоли “Гугъл“ да свали от приложението си снимки, на които се виждаха военни обекти на остров Тайпин в Южнокитайско море.
 13. Commentary:   If you’re wondering who wants Bulgaria most in Schengen, it’s not Bulgaria. It’s Russia. Schengen and the Euro are the last EU structures of which Bulgaria is not a full member. The EU seems to have learnt its lesson from accepting Romania and Bulgaria well before they were ready to join. It was a hard lesson and a decade later, it is almost laughable why anyone would think Bulgaria would catch up on justice reform and corruption after its accession. Not only did it not, it doubled down, its institutions fully captured by oligarch groups with the first among equals the Prosecutor’s Office. As a bonus these interest control most of the media Bulgaria.   But it is one thing to have a contained criminal establishment in a member state. It is another for the entire state to be an agent of a foreign power, and for that power to be Russia.   In 2017 the European Council on Foreign Relations concluded in a report that Bulgaria is Russia’s trojan horse in the EU. The assertion is not an overestimation, be it overdue. After having the country completed the process of state capture by groups and persons with close financial interests, it is only natural for Russia to utilize it in turn. The population has enough natural sympathy towards its formal Soviet occupier. And controlling most of the media also helps a great deal.   Bulgaria has done the role of the Russian agent several times. Sometimes it pushes through Russian interests via its role in energy projects as the South Stream Pipeline Project. Other times it merely means that the PM would go to Brussels on a summit and publicly voice his doubts that Russia is behind the poisoning of Yulia and Sergey Skripal. Which Boyko Borissov did a year ago.   Borissov is one to play it very pro-West and EU, especially when elections are up. But then would visit Putin, humiliate himself and practically beg him for Russian gas for his pet project, the Varna gas hub. Which is something Putin utterly enjoys.   The most recent scandalous and blunt attempt for a Russian operation cover-up has been years in the making and is directly linked to Yulia and Sergey Skripal attack with Novichok.   About the time Russian agents Sergey Fedotov, Anatoliy Chepiga and Alexander Mishkin allegedly poisoned Sergey and Yulia Skripal with the nerve agent Novichok, Fedorov was in Bulgaria. Just then Bulgarian entrepreneur and arms manufacturer and dealer Emilyan Gebrev, along with his son and a senior executive of Gebrev’s company, collapse and are taken to the hospital. Gebrev’s state deteriorates fast and he falls into a coma. According to doctors the poisoning took place on April 28, 2015.   His condition was critical but he eventually recovers and was discharged from the Military Hospital in Sofia. Gebrev himself informed and called on authorities to look into the case as the circumstances were very similar to the ones surrounding the poisoning of Yulia and Sergey Scripal. At the end he personally ordered and paid for an independent analysis of what had poisoned him, his son and his colleague. The chemical analysis, done by the Finish Institute for Verification of the Chemical Weapons Convention finds over ten chemicals in the samples, which are forbidden in the EU. This analysis together with later knowledge about Novichok and the travel patterns of agent Fedorov make it extremely probable Gebrev was the victim of a similar attack and by the same hand as Yulia and Sergey Skripal.   Gebrev himself has said that he cannot explain why he would become the target of Russia. However, he does provide two hypotheses. One is that his company exports defense equipment to the Ukraine. And the other is his control over the arms manufacturing company Dunarit. Dunarit is of strategic importance to Bulgaria and NATO and it would be no wonder that Russia would like to gain control over it. In fact, an offshore company is fighting to take over Dunarit. The investigative journalist site Bivol.bg identified the real owner of that company as the attorney of Movement for Rights and Freedoms and owner of a dozen-controlled media outlets, Delyan Peevski. Bivol’s Atanas Chobanov told Newsweek earlier this week that his reporting suggests that Peevski ‘who has ties to Russian intelligence agents, wanted to take over the company, Dunarit, so he could control Bulgarian arms sales to Ukraine.   Whether or not Peevski is involved, or even Russia, doesn’t change the reckless, unprofessional and clearly biased way in which the Bulgarian authorities have (failed to) handle such an attack on three Bulgarian citizens. And it only makes sense in two scenarios: extreme incompetence or deliberate attempt to cover up an attack by a foreign power, and the apparent collusion or dependency between said power and the Bulgarian political elites and institutions. Both scenarios spell disaster.   After Gebrev notified the Bulgarian authorities of his poisoning and pointing to the similarities with the poisoning of Yulia and Sergey Scripal, the institutions don’t do much of anything. Instead of them following up and taking charge in ordering a chemical analysis, Gebrev does this himself. The investigation is led by normal detectives of the Sofia district police department. One would think poisonings with nerve agents was as common and trivial as car theft. After four years of – one would only assume – exemplary and tireless detective work, the case is still ongoing and there are no visible results.   Mediapool asked the Sofia police department about the case but they refused to give out information on account of the investigation is ‘ongoing’. Not that the information is classified in any way, they clarified. But they feel they shouldn’t give it out anyway.   But what is most clear in the way this story has unfolded is the unambiguous, straight forward and unequivocal loyalty to the Russian side. And the only reason it emerged and gained attention, against all apparent efforts to keep it under wraps is the fact that it broke in the Bulgarian Capital Weekly but (especially) later taken up by foreign media. This disturbed the Bulgarian authorities’ comfortable situation and were finally made to answer about the case. Chief Prosecutor Sotir Tsatsarov said the investigators are working on an attempted murder case. He also went out of his way to undermine the situation.   One of the chemicals found in Gebrev’s sample is a common pesticide, approved in the EU. It is poisonous only in very high doses. As ridiculous as it might seem, he gave it ago: he told journalists that the pesticide was found in the green salad Gebrev was having. The attempt to make it seem like the case is not an attempted homicide, likely executed at the hand of a high-ranking Russian secret agent but instead – a mere unfortunate salad-related incident, was uncanny. And while it did inspire many on social media to joke about it and made a laughing stock out of the Chief Prosecutor, the pro-government media hardly laughed. Peevski’s papers and other close media have been flooding their pages with stories about how the whole Russian connection in the poisoning is a gruesome lie and manipulation. Some of the outlets were keen to explain how, yes, indeed, it is obvious Gebrev was poisoned from eating the salad. Sadly, Tsatsarov had to retract this statement likely due to it being an overkill in its ridiculousness.   The good news is that as of Friday British intelligence officers have arrived to Bulgaria to help out with the investigation into Gebrev’s poisoning. And that is the only reason this investigation might go somewhere. Thanks to the story breaking in foreign media and serious authorities having an interest in the case.   There is a very disturbing and dangerous inclination for Bulgaria to be Russia’s loyal pet in the EU. Or its trojan horse, depending on how it is perceived from outside. And unfortunately, it is not plain sympathy and nostalgy towards communist times (very common in Bulgaria). It is a result of massive financial interests and ties between the Bulgarian oligarchs, who are almost entirely rule the country, and Russia. In a way, Russia is a part of the EU. And surely would love to become a part of Schengen as well.   [div class='center_orange']In other news:[class='center_orange' div] The Parliament passes amendments that render pointless majority element in elections The Parliament passed amendments to the Elections Act, which render pointless the majority element during elections. Bulgaria has a proportionate voting system with a majority element. Voters may vote for a particular candidate in the ballot, who is not the leader in the ticket. This way candidates whom the party placed in an unfavorable position may still win if they get enough preference votes.   The Movement for Rights and Freedoms (DPS) introduced an amendment to the Elections Act, which would render the preference voting option useless. The largest ruling party, GERB, the coalition partner, National Front for the Salvation of Bulgaria, and VOLYA all supported the bill. The Bulgarian Socialist Party voted against the proposal. Another coalition partner, VMRO also voted 'no' and called for the President to veto the bill.   The bill introduces an increased number of votes, needed for a candidate to overtake another, positioned in front of them. The new threshold is impossible to pass in reality. If enacted, the MPs will have in effect repealed the majority element in the voting system. The option will remain as such in the Elections Act but only on paper.   During the debate one BSP MP voiced the concerns over the amendments in a nutshell:   “The people will [know] you are taking away their right to vote for individuals. [If this bill is passed into law] no one could rearrange the [order of the candidates in the] ticket”.   And DPS MP, Hamid Hamid answered even more to the point of what the ruling coalition – official and unofficial alike – aim and feel:   “And why should they?”   Indeed: It is increasingly more important for the parties making up the political establishment for over a decade to gain back full control over who manages to win a seat in Parliament, City Council or the European Parliament. This is especially true for DPS MPs, who introduced the bill. In part it seems ambiguous why GERB is so keen on it. 20 of its 95 current MPs are in Parliament thanks to this system. But it is no secret GERB is not one to enjoy the option. They have tried to up the threshold back in 2016 but couldn't get support from their partners. During the debates GERB were mostly silent, except for a few MPs short speeches.   This silent support for this bill left little room for interpretation on the part of GERB besides having struck some kind of agreement with DPS behind closed doors. Either they plainly want to take away the little intervention power voters have in deciding who gets elected or they’ve agreed to secure the votes in return for something else. Both options are equally disastrous. And both mean that DPS and GERB are unofficial but loyal coalition partners.   The non-parliamentary opposition coalition, Democratic Bulgaria, took to the streets to protest the bill.   The Bulgarian ombudsman Maya Manolova announced she would be taking the amendments to the Constitutional Court.   “The preference [option] becomes absolutely pointless [with these amendments]. … 130’000 votes are needed to change the order in the ballot, which clearly is impossible”., she said.   TheBulgarian desk of the organization Transparency International also condemned the amendments, chiefly for taking place six months before the next elections. The organization says that changes to election rules made so close to elections breach international standards.   “Amendments to the Elections Act, which are done in the eleventh hour without adequate justification and without high level of consensus have always led to unfavorable results, and often to the opposite of what their aimed at – not only for society but for politicians and political parties as well.”, Transparency International writes.   60 million euro transferred to Bulgarian account in Investbank from Venezuela Venezuela’s state petroleum company Petróleos de Venezuela has transferred the staggering 60 million euro to a Bulgarian bank account in Investbank. The bank wаs not initially disclosed by authorities but was discovered by the investigative journalist site Bivol.bg. The account was opened in accordance with the law but after the story broke the State Agency for National Security (DANS) announced it is investigating money laundering by Maduro’s regime.   The intelligence about the large transfer came from the United States. Chief Proesecutor Sotir Tsatsarov made the announcement on Wednesday after a meeting behind closed doors with the head of DANS, Dimitar Georgiev, PM Boyko Borissov and the U.S. Ambassador Eric Rubin.   Several days earlier, however, an opposition MP in Venezuela was first to announce that Bulgaria was part of a massive scheme to transfer state assets abroad.   Some of the amounts have already been transferred elsewhere before the government froze the accounts.   Bulgartransgaz suspends the tender for Bulgarian section of TurkStream The tender for the extension of TurkStream through Bulgaria is put on hold, the state-owned gas network company, Bulgartransgaz, announced on Thursday. The reason is a complaint filed at the Commission for the Protection of Competition by the company Atomenergoremont. The complaint has to do with certain clarifications that the state-owned company has provided as part of the tender rules. 2,86 billion leva excluding VAT have been allocated for the tender for the kilometer pipeline   The company Atomenergoremont is linked to the energy sector businessman, Hristo Kovachki. Kovachki owns most of the mines in Bulgaria through offshore companies. He also led a political party in the past and his name has popped up many times in connection with vote buying.   Atomenergoremont is a regular recipient of public contracts for the nuclear power plant Kozloduy but has no experience in gas projects. Previous experience in implementing gas related projects is one of the requirements to enter the tender. It is not unlikely that the move by the company aims to interrupt the procedure and slow it down.   Vice PM and VMRO leader Krassimir Karakachanov threatens to resign Vice PM and VMRO leader Krassimir Karakachanov threatens to resign if Parliament does not adopt his so-called strategy for Roma integration. Karakachanov presented the document last week. It received backlash for its racism and mostly penal measuresagainst Roma.   VMRO is one of the three far-right nationalist parties, which make up the so-called small coalition the United Patriots. The United Patriots in turn are GERB’s coalition partner in the government. The patriots are a frequent threat for PM Boyko Borissov’s first priority - a stable government - as they are constantly in feuds with one another and any one of them has threatened to leave due to a conflict with another.   The first F-16’s could arrive in 36 months Vice PM and Defence Minister Krassimir Karakachanov announced on Friday that the deal for purchasing new F-16’s from Lockheed Martin could be reached by late June. The contract would allow for 24 months between signature and supply. According to Karakachanov with the supply deadline, the first F-16’s could be here in 36 months’ time.   Five measles cases confirmed in Bulgaria Bulgaria has confirmed five cases of measles in the country. One is a 37-year-old woman, the rest are unvaccinated children. The authorities do not rule out other cases emerging in the coming days and weeks. The first child got sick in Bansko, where there are many Macedonian tourists. There is a measles outbreak in North Macedonia since early January.
 14. Национална следствена служба (НСлС) поема разследването на дерайлиралата в Пловдив влакова композиция, която превозва 27 цистерни с пропан-бутан, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Влакът е на фирмата "Булмаркет", която е собственик и на катастрофиралия влак на гара Хитрино. “Един и същ локомотив е водил и взривилия се влак в Хитрино, и товарната композиция, която дерайлира тази сутрин в района на Централна гара - Пловдив”, разказа окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Пробите за наркотици и алкохол на тримата машинистиса отрицателни. Те не са пострадали. Новият инцидент е станал в 04:16 ч. в събота сутринта, когато три вагона и два локомотива от товарната композиция, идваща от Сърбия, са дерайлирали на втори коловоз на гарата. “Разследването се ръководи на място от окръжния прокурор Румен Попов и в рамките на днешния ден стартираме с огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Изпращат се мобилните криминалистически лаборатории на място, а експертите, които сме ангажирали да подпомагат разследването са същите, които участваха като подпомагащ екип и при разследването на Хитрино. Собственикът на влаковата композиция е същият, който е собственик и на влаковата композиция в Хитрино“, обясни  прокурор Арнаудова. Разследва се престъпление по транспорта с причинени имуществени вреди. Управителят на “Булмаркет“ Петър Ганев съобщи, че машинистите са се движили с нормална скорост от 35 км/ч. По думите му първоначалният оглед е показал проблем със стрелката на коловоза. Веднага след инцидента контактната мрежа е изключена от напрежението, много от влаковете закъсняват. Вагоните с пропан-бутана бяха изтеглени. Започна акция по изправяне на дерайлиралите локомотиви. Спряно е движението на влаковете между Пловдив и Филипово. При инцидента няма пострадали и няма опасност за населението. Екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са на място и са предприети действия за осигуряване на проходимост на жп трасето. Назначена е комисия за разследване, която ще установи причините за инцидента. Това е пореден инцидент с дерайлирал влак на българска територия. В края на декември от релсите излезе пътнически влак, докато изпълняваше курс между гарите Якоруда и Белица. Причината за катастрофата бе паднала земна маса на релсовия път. Десет дни преди това бърз влак излезе от релсите между гарите Своге и Реброво в Искърското дефиле. На 19 ноември осем души пострадаха, след като влак се блъсна в паднала на релсите скала в Кресненското дефиле.
 15. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че стабилността в държавата и дори оцеляването на Народно събрание вече зависят от ДПС. В събота той каза, че заложници на гласуването по предложенията на ДПС за промени в Избория кодекс е било "продължаването на работата 44-ото Народно събрание и стабилността“. Преди ден ГЕРБ и НФСБ подкрепиха искането на ДПС за обезсмислянето на преференциалния вот. “Взехме решение в политическата група. Имахме много тежък ден. Наложиха се последващи консултации с "Обединени патриоти" и впоследствие с ДПС. Това бяха текстове (на ДПС-б.р.), за които трябваше да се намери някакъв консенсус,  за да продължи работата на Народното събрание, да продължи работата на 44-ото Народно събрание и разбира се стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството“, каза Цветанов пред Нова телевизия. В отговор на директен въпрос дали това означава, че стабилността на управлението е било заложено на карта заради промените в Изборния кодекс, Цветанов отговори: “Имаше четири теми, които бяха много важни за ДПС. По някои от тях те са дори и вносители – за майчиния език, за уседналостта, за преференция и всичко, свързано с това, което приехме“. Или махаме преференцията, или създаваме политическа криза От думите на Цветанов се разбра, че ситуацията с преференцията е била много подобна с положението през юни 2013 година, когато тогавашният премиер Сергей Станишев отиде да говори с депутатите на БСП, за да им каже да гласуват Делян Пеевски за шеф на ДАНС или правителството ще падне. Цветанов е отишъл при парламентарната група й е казал: "Просто, колеги, решението, което можем да вземем е това и искам да изберем - искаме ли да имаме предсрочни избори и създаване на политически хаос в страната и създаване на криза в парламента, или просто постигаме някакъв консенсус“ Накрая той заключи: В живота е така. Понякога трябва да направиш крачка назад, за да направиш после две напред". “Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”, каза още Цветанов. Ден преди това премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че промените в Изборния кодекс са дело изцяло на неговите депутати и той няма нищо общо. ГЕРБ бяха упрекнати, че за пореден път изпълняват желанията на ДПС, което винаги е било против преференциалния вот.. “Да, има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС и пресечни точки. ДПС поставиха четири теми (за промени в Изборния кодекс), в някои от тях се препокриха и с част от “Обединени патриоти“. Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, обясни Цветан Цветанов и се обяви за поддръжник на мажоритарното гласуване. Той допълни, че ГЕРБ винаги са били за промяна на прага на преференцията, но в миналия парламент той е останал същият. Това бе заради настояването на Реформаторския блок, който разчита много на преференциалния вот. Гласуването за преференции разцепи за пореден път “Обединени патриоти“. ВМРО настоя президентът да наложи вето върху поправки в закона, а НФСБ подкрепи ГЕРБ и ДПС. “Атака“ отсъстваха от ключовото гласуване. “НФСБ е част от “Обединени патриоти“, парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум”, каза Цветанов. Хибридната атака от Русия не е спирала… с участието на БСП и президента Той обясни, че хибридната атака на Русия срещу България не е спирала от 2015 г. Според Цветанов един от нейните аспекти е непрекъснатото продуциране на фалшиви новини, в което “често участват президентът Румен Радев и партията му БСП“. “Пример за фалшива новина е твърдението, че ГЕРБ иска чрез промените в Изборния кодекс да ограничи правото на гражданите да гласуват и да си гарантира служебна победа. Нека не забравяме, че при досегашния кодекс ГЕРБ е печилила и губила избори, като дори за миг не сме си позволявали да отправяме обвинения за опорочен изборен процес“, каза Цветанов. Борисов: Оставил съм ги да се оправят В петък премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли от себе си отговорността за последните поправки в Изборния кодекс “Оставил съм парламентарната група да ги решава тези въпроси. Аз съм се явявал на избори по всякакви кодекси и всякакви закони“, каза премиерът от Мюнхен, цитиран от агенция "Фокус". "Нали това искате - да не им се бъркаме в работата. Аз си върша моята работа, парламентът си решава техните проблеми", каза премиерът. По повод обвиненията на БСП, че управлението му се превръща в диктатура, Борисов коментира: "За диктатура точно те ли да говорят с Костинброд и това, което правиха? Тези хора мислят, че сме безпаметни всички като тях", каза лидерът на ГЕРБ. Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще даде тестовете на Конституционния съд. Промените в преференциалния вот бяха предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ. Против бяха БСП, ВМРО и депутати от "Воля", а групата на "Атака" отсъстваше от залата.