Предприемач

Новини

В ход е най-голямата кибер атака в историята

Публикувано в b2bnews по econ.bg | 28 Март 2013г.

Скоростта на световния интернет се е забавила. Причината е "най-голямата кибер атака в историята", както я определят експерти, предаде "Би Би Си".

Масираната атака, засегнала голяма част от Мрежата, е предизвикана от спор между организация, която се занимава с филтриране на спам, и хостинг компания. Тя е съсредоточена върху уебсървъри и причинява неистово забавяне на връзката на хората с техните пощи и интернет сайтове, съобщава iNews.bg.

Експерти по сигурността се опасяват, че битката може да ескалира и да повлияе на интернет банкирането и на имейл услугите.

Spamhaus, базирана в Лондон и Женева организация с нестопанска цел, има за цел да помогне на имейл доставчиците при филтрирането на спам и друго нежелано съдържание. За тази цел тя поддържа база данни на сървърите, които се използват за злонамерени цели.

Неотдавна организацията блокира сървъри, поддържани от холандската компания Cyberbunker, която заявява пред своите потребители, че хоства всичко с изключение на детска порнография и терористични материали. Свен Олаф Кампхойс, който твърди, че е говорител на Cyberbunker, обяви в съобщение, че Spamhaus злоупотребява със своето положение. Според него не трябва да бъде позволено това да се случва в интернет.

Spamhaus от своя страна твърди, че в момента Cyberbunker си сътрудничи с "престъпни кибер групировки" от Русия и Източна Европа, които са отговорни за масираната атака срещу тяхната организация.

Пред "Би Би Си" Стив Линфорд, главен изпълнителен директор за Spamhaus, е коментирал, че мащабът на атаката е безпрецедентен. "Ние сме подложени на тази кибератака в продължение на повече от седмица", каза той.

По принцип 50-гигабитова атака от типа DDoS* е способна да прекъсне комуникационната система, на която и да е от най-големите банки в света. В момента атаките срещу Spamhaus са от 300 гигабита за секунда.

Атаката се разследва от специални кибер звена в полицията на 5 държави.

*Distributed denial-of-service attack (DDoS) или Атака за отказ на услуга е опит даден ресурс, предоставян от компютър (наричан жертва), да бъде направен недостъпен за целевите му потребители. Обикновено жертви на такива атаки стават популярни уеб сървъри, като целта е те да станат недостъпни от интернет.

Tags: Брой 3 2013