Предприемач

Новини

Осем български фирми получиха награди от министър Трайчо Трайков на „Произведено в България’

Те бяха отличени, сред общo 150 производители, участващи в поредното 17 –то издание на „Произведено в България”, заради новаторския си подход и качеството на продукцията. „Купувайте български стоки”, призова министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "В рамките на ЕС не може да има протекционистична политика, която е подплатена с ограничения, със забрани или със субсидии. Въпреки това обаче, нямам абсолютно никакво притеснение, казвам го и с огромно убеждение - купувайте българското", каза той при връчването на наградите.

Трайков посочи, че купувайки българска стока, освен своята потребителска стойност, тази стока ни дава и усещането, че подкрепяме своята страна, народ, населено място или своите съседи, които са я произвели, това трябва да е осъзната нужда, каза министъра.

Той изтъкна, че държавата е субсидирала с 14 млн. евро участието на близо 500 малки и средни български предприятия на международни изложения. Министърът изтъкна също улеснената процедура за малки и средни предприятия за кандидатстване по различни програми, както и кредитните инструменти за кредитиране на малки и средни предприятия на лихви по ниски от пазарните.

Наградените фирми :

ЗЛАТЕН ЛЪВ получиха:

СВИНЕКОМПЛЕКС ГОЛЯМО ВРАНОВО ИНВЕСТ АД - с. Голямо Враново, Русенско

 • Един от най-големите производители на свинско месо в страната, като произвежда над 100 вида трайни и малотрайни продукта от свинско месо.
 • Затворен и цялостен цикъл на производство.
 • Модерен цех за месопреработка, съобразен с най-високите европейски стандарти.
 • 15 магазини в цялата страна.

ФРАНС ИНТЕРНАСИОНАЛ АГРО АЛИМАНТЕР - ФИАЛ ООД – с. Песнопой, Пловдивско

 • Вината ДАРОБАС – ЧЕРВЕНИ И БЕЛИ, са произведени от собствени лозя в лозаро-винарски комплекс Даробас, от ръчно набрано грозде, незабавно венифицирано при строг лабораторен режим.
 • Вината са бутилирани с технологично оборудване, позволяващо стареене на вината в бутилки, след като отлежат в дъбови бъчви поне 6 месеца.

МЕБЕЛНА ФАБРИКА БЕЛКАРО БЪЛГАРИЯ ЕООД – София, кв. Казичене

Награждава се за мека мебел „Монако“

Производител на мека мебел. Широка гама на мебели от изкуствена или естествена кожа и дамаски

НАГРАДА „СРЕБЪРЕН ЛЪВ“получиха:

ИЗДАТЕЛСКО – ДИЗАЙНЕРСКИ ЦЕНТЪР „ДЕВА“+

Град София

Година на създаване – 1994 г.

Награждава се за официален дамски бизнес ансамбъл

ЗЕДА ООД – гр. Пловдив

 • За серия продукти за коса „Алзеда”, за проблеми с косата и скалпа
 • Година на създаване – 2007 г.
 • Фирмата произвежда висококачествена козметична серия, патентована и конкурентоспособна на световните подобни продукти.

БОДИ БЮТИ ЕООД – гр. Пловдив

За козметична серия от 14 продукта, разработена с екстракти от мурсалски чай, българска роза „дамасцена”, витамини и др.

Година на създаване – 1991 г.

Козметичната серия е клинично тествана и патентно защитена, нееднократно награждавана.

Осигурен е износ в Италия, Тайланд, Естония.

МАЯ – ДЙ – Казанлък

За серия хранителни добавки от роза „етерея” розова вода за пиене и сладка от рози

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА РЕФАН БЪЛГАРИЯ ООД – гр. Пловдив

ЗА ПРОСПЕРИРАЩ БЪЛГАРСКИ ИЗНОСИТЕЛ

 • За първи път през тази година, наред с традиционните награди ”Златен лъв“ и „Сребърен лъв”, Националното изложение "Произведено в България - 2011" връчва статуетка и приз за "Производител, прославил България зад граница". Първият носител на отличието ще бъде елитната козметична фирма "Рефан" и нейният президент Ангел Попов, които само за последната календарна година отвориха 50 фрайчанзингови магазина на територията на Испания, без да се броят десетките в 24 държави на 5 континента.
 • Признанието е напълно заслужено, защото "Рефан" участва в изложението от 1999 година и е носител на повече от 16 "Златни лъва" за своите уникални серии и продукти, като бутиковите парфюми "Стефка Костадинова", "Мария Петрова", серията от българско розово масло "Кралица Роза", натуралната колекция сапуни и др.
 • Отличието ще бъде връчено на утвърдената българска марка "Рефан", която с висококачествените си уникални продукти се превърна във визитна картичка на страната ни и по света повече от две десетилетия.

НАГРАДА ЗА ЖУРНАЛИСТ

МИГЛЕНА ГЕОРГИЕВА, ЖУРНАЛИСТ-РЕПОРТЕР В TV 7

За обективно и своевременно отразяване на Националното търговско изложение „Произведено в България“ - 2011.

Преди да връчи наградите, министърът на икономиката разгледа щандовете на изложителите, заедно с организаторите от Съюз "Произведено в България", Българска търговско-промишлена палата и „Бизнес център – България” ЕООД

”Произведено в България” продължава до 11-ти декември, включително.

Посетете го и изберете българското!

Tags: Брой 11 2011