Предприемач
10 съвета за разумно и отговорно използване на електроенергията или как да спестим до 15% от сметката за ток

10 съвета как да спестим до 15%

10 съвета за разумно и отговорно използване на електроенергията или как да спестим до 15% от сметката за ток. Лесните за прилагане правила могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия, показват данните от съвместно проучване на ЧЕЗ и Софийска енергийна агенция СОФЕНА.

Отопление и топла вода

 1. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%.
 2. Намалете вашата сметка за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.
 3. Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа, положителният ефект върху сметката ще бъде 15%.
 4. Готвене

 5. Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.
 6. Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане, така ще постигнете икономия на електроенергия до 20%.
 7. Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно, неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.
 8. Охлаждане

 9. Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.
 10. Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).
 11. Пране, миене, сушене

 12. Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура и ще спестите енергия, необходима за загряване на водата.
 13. Развлечение (телевизор, компютър, малки електроуреди)
 14. Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 kWh електроенергия.

Tags: Брой 12 2013