Предприемач
Да, този път ще гласувам
СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ (СХАФ) гостува на НДК

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ (СХАФ) гостува на НДК

Той ще бъде открит на 28 април 2016 от 18.30 ч. на Полуетаж-Запад и ще продължи до 17 май. Пространството на Двореца е предизвикателство за художниците, участващи във фестивала, създали произведенията си специално за изданието. Съвместно с утвърдени български и чуждестранни автори с тази творческа задача и по покана на Даниела Тодорова, куратор на СХАФ 2016, участват и студенти от НХА и СУ „Св. Климент Охридски”. В рамките на фестивала ще бъде представена и гостуваща изложба на членове на IAPMA (Световната асоциация за хартиено изкуство), посветена на 30-годишнината от създаването на Асоциацията. Предвижда се след София изложбата да обиколи още 15 музея по света.

Друг акцент от богатата програма на фестивала е дискусията на тема „Трансформация в пространството”, на която ще бъдат представени всички проекти лично от авторите и обсъдени с участниците. Поканата за участие в дискусията е отворена към художници, архитекти и дизайнери, които се вълнуват от темата. На 5 май 2016 г. експертен екип на Двореца ще обяви най-добрия проект, свързан с трансформация на пространството. Предният ден – на 4 май, Лаура Бехар от Израел ще представи Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA), а гостите на фестивала ще могат да посетят и лекцията на тема „Влияние на хартиеното изкуство в днешно време”.

По традиция СХАФ включва в програмата си и представяне на техники, биеналета и професионални форуми за хартиено изкуство, свързани със страни с вековна традиция и познания в естетиката на това изкуство. На 11 май в НДК, по време на откриването на 21-то издание на „Салон на изкуствата”, СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ ще предложи на почитателите на хартиеното изкуство разходка по емблематичната "ХАРТИЕНА УЛИЦА" и възможност за среща с много творци. По време на тази разходка (от 12.00 до 18.00 ч.) всеки ще може да участва в създаването на произведения от хартия. На място ще бъдат демонстрирани различни техники, а темата за градските пространства и техните обитатели ще бъдe разгърната от изложбата на младия фотограф Владимир Добрев - „Площадите в мен”.

За повече информация: www.amateras.eu и на http://ndk.bg/event

Tags: Брой 4 2016