Открито заседание на ДКЕВР изслуша компаниите от групата на ЧЕЗ България


Дружествата заявиха желание и готовност да продължат да работят в страната

ДКЕВР проведе открито изслушване на компаниите „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Ръководителите на двете компании представиха пред членовете на регулатора своите аргументи в защита на лицензиите. Според тях пропуските, в които ги упреква ДКЕВР, са по-скоро формални. Въпреки това, Компанията вече е отстранила  нарушенията, които са били несъществени.

„Тук сме, за да потвърдим, че ЧЕЗ желае да продължи да работи в страната и да осигурява качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Вярваме, че след като комисията се запознае с предоставените от нас документи и предприети мерки, ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Той уточни, че българският закон ясно е предвидил отнемането на лиценз само, когато са налице много сериозни основания като: поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с електрическа енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията.Докладал допълни, че нито една от многобройните проверки, извършени през последните два месеца в дружествата на ЧЕЗ в България, не е установила подобни сериозни нарушения.

Миналата седмица председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова каза, че окончателно решение по казуса ще има не по-рано от юни.

От стъпването си на българския пазар преди 8 години, Дружествата на ЧЕЗ са вложили в страната над 1,7 млрд. лева. Над 650 млн. лева са инвестирани в обновяване, модернизиране и разширяване на мрежата и подобряване на обслужването. Благодарение на тези инвестиции са обновени 30% от електроразпределителната мрежа, подменени са близо 20 000 км кабели, а технологичните загуби са намалени до 12,77%. Значително са подобрени и показателите за качество на доставките, като продължителността на не планираните прекъсвания е намалена 3 пъти. От 2008 г. до края на 2012 г. са изградени 1020 трафопоста и са присъединени 31 967 нови потребители.

Като коректни и надеждни партньори на държавата, на местните власти и на институциите, дружествата на ЧЕЗ в България изплатиха близо 429 млн. лева данъци и 41 млн. лева дивиденти в периода 2005-2012 г.
За компаниите от групата на ЧЕЗ в България работят близо 3800 българи.

ЧЕЗ е направила много за подобряване обслужването на клиентите си: увеличи броя на местата за плащане в Западна България от 219 на над 1300, откри 32 центъра за обслужване на клиенти. Разработени са близо 100 нови услуги, 32 от които могат да бъдат заявявани на денонощна телефонна линия 0700 10 010. През последните няколко месеца  дружеството осигури енергиен омбудсман за потребителите, организира срещи с представители на общините.

Повече по темата на сайта на компанията www.cez.bg, в секция „Новини“.